Taideyliopiston ylioppilaskunta toivoo kestävää tietä rauhaan ja akatemiarajat ylittävää keskustelutilaa Taideyliopistoon

Taideyliopistossa ja sen opiskelijayhteisössä on viime aikoina käyty keskustelua poliittisuudesta, vaikuttamisesta ja viestintäkanavista yhteisön sisällä. Helsingin Sanomat uutisoi (linkki) yliopiston linjauksesta sähköpostilistojen käytöstä. Taideyliopiston ylioppilaskunta näkee, että nykytila, jossa osa sähköpostilistoista on avoimia ja osa ei, ei ole kestävä. Tarvitsemme Taideyliopistossa lisää tiloja ja alustoja käydä keskustelua yli akatemiarajojen samalla niin, että kukin yhteisön jäsen voi valita keskustelut, joihin osallistuu. Tällä hetkellä opiskelijoilla on yhteinen Teams-kanava, jossa TaiYo kannustaa jatkamaan keskustelua. 

TaiYo tukee avoimen keskustelun jatkumista yliopistossamme. Tuomitsemme sodan ja koemme koemme myötätuntoa niitä kohtaan, joihin Gazan sota vaikuttaa. TaiYo toivoo inhimillisen kärsimyksen ja konfliktin päättymistä mahdollisimman pian ja kestävää tietä rauhaan. Siviileihin kohdistuvan väkivallan ja siviilien tappamisen Gazassa ja Israelissa on loputtava välittömästi, ja Suomen valtion on toimittava rauhan edistämiseksi ja sodan lopettamiseksi.

Yhteisöömme kuuluu eri taustoista tulevia ihmisiä, jotka tarkastelevat tätä konfliktia eri näkökulmista. Taideyliopiston on tässäkin tilanteessa oltava opiskelijoilleen heidän taustoistaan tai mielipiteistään riippumatta turvallinen paikka, jossa saa ilmaista näkökulmansa ja ottaa rohkeasti kantaa. Toivomme, että jokainen huomioi yhteisömme monimuotoisuuden ja sen jäsenten erilaiset näkökulmat.

TaiYo tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että Taideyliopistossa jokainen tuntisi olonsa turvalliseksi ja että samalla opiskelijat voisivat ottaa kantaa tärkeiksi kokemiinsa asioihin. TaiYo kannustaa opiskelijavaikuttamiseen ja samalla kuitenkin pohtimaan, mitkä ovat tehokkaimpia vaikuttamiskeinoja.

Tuetaan toisiamme, kohdataan toisemme yksilöinä, kysytään kuulumisia ja ollaan läsnä. On tärkeää, että yhteisössämme tai yhteiskunnassamme ei tässäkään tilanteessa ole sijaa rasismille, epäoikeudenmukaisuudelle tai kokonaisten ihmisryhmien tuomitsemiselle. Mikäli vallitseva tilanne aiheuttaa ahdistusta, älä jää vaikeiden tunteiden ja ajatusten kanssa yksin. Keskusteluapua tarjoaa esimerkiksi yliopistopappi (linkki yhteystietoihin) ja Mieli ry:n kriisipuhelin (linkki yhteystietoihin). Vinkkejä sotaan liittyvien uutisten aiheuttamien tunteiden käsittelyyn on myös Mieli ry:n blogissa (linkki).

 

Lisätietoja:
TaiYo:n pääsihteeri Lauri Grünthal
taiyo-paasihteeri@uniarts.fi, +358407104296