Hyvinvointi ja terveys

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tarjoaa yliopistojen perustutkinto-opiskelijoille terveydenhoito-, mielenterveys-, hammashuolto- ja verkkopalveluita. YTHS:n palveluita voi käyttää maksettuaan terveydenhoitomaksun, joka sisältyy automaattisesti ylioppilaskunnan jäsenmaksuun (ei koske jatko-opiskelijoita). YTHS:n jonot ovat toisinaan pitkät, joten ei kannata jättää hyödyntämättä ensimmäisen vuoden opiskelijoille suunnattuja kutsuja terveys- ja hammastarkastuksiin. Myöhemmin hammaslääkärille pääsyä voi joutua odottelemaan pitkäänkin.

YTHS:n toimipisteet sijaitsevat Töölössä (Töölönkatu 37 A) ja Otaniemessä (Otakaari 12). Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus puh. 046 710 1027, tarkista tarkemmat puhelinnumerot ja aukioloajat osoitteesta www.yths.fi. YTHS:n nettisivuilla on myös runsaasti tietoa terveydestä ja sairauksista sekä Self-verkkopalvelu.

Terveyden, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden linkkikartta voi myös auttaa löytämään tarvitsemaasi tietoa.

YTHS:n käyttöoikeuden voimassaolo

YTHS:n palveluja voi käyttää valmistumisesta huolimatta yhtä pitkään kuin ylioppilaskunnan jäsenyyskin on voimassa, eli opiskelijakortin tarran mukaisesti joko lukukauden tai lukuvuoden loppuun (esimerkiksi lukuvuosi 2019-2020 tarkoittaa heinäkuun 2020 loppuun saakka). 1.8. alkaen opiskelijalla tulee olla opiskelijakortissaan uusi lukuvuositarra todisteena ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamisesta uudelle lukuvuodelle.

Opintopsykologi ja yliopistopappi

Taideyliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä ovat opintopsykologi Outi Rämö sekä yliopistopappi Minna Kumpukallio. He ovat ammattilaisia, jotka pystyvät tarvittaessa ohjaamaan avunsaajaa eteenpäin. Keskustelut heidän kanssaan ovat maksuttomia ja ehdottoman luottamuksellisia.

Opintopsykologi tukee opiskeluasi

Opinnot takkuavat? Työt eivät valmistu, aikataulut eivät pidä? Ylikierroksilla, uupuminen uhkaa? Tauko opinnoissa, paluu askarruttaa? Into kateissa? Jännittää? Opintopsykologi Outi Rämö auttaa Taideyliopiston opiskelijoita opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Häntä voi tavata sekä Taideyliopiston että Helsingin yliopiston tiloissa.

Ajanvarauksen voit tehdä kätevästi Artsin sivujen kautta. Muissa kuin ajanvarausasioissa voit ottaa yhteyttä opintopsykologiin myös sähköpostitse (outi.ramo (ät) uniarts.fi). Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia ja tiedot jäävät ainoastaan opintopsykologin käyttöön.

Lisätietoa opintopsykologitoiminnasta Artsissa:  https://artsi.uniarts.fi/opiskelu/opintososiaaliset-asiat-toimeentulo-ja-hyvinvointi/opintopsykologi

Yliopistopappi

Helsingin seurakuntayhtymän oppilaitostyön ja Taideyliopiston yhteisellä sopimuksella Taideyliopistolla toimii sekä opiskelijoiden että työntekijöiden palveluksessa yliopistopappi Hanna Similä. Papin kanssa voi puhua ilosta, ikävästä, murheesta ja mukavasta kuten tavallisesta arjestakin. Kaikesta voidaan puhua, mutta sinä päätät aiheet. Mahdollisia ovat myös erilaiset konsultaatiot ja alustukset, vierailut ja tapaamiset eri kokoonpanoin. Papilla on vaitiolovelvollisuus. Sopimuksesta myös mm. kirkollisia toimituksia ja retriittejä – sovitaan yhdessä.

Yliopistopappi: puh. 050 533 1562, hanna.simila (ät) evl.fi

Epäasiallisen kohtelun yhteyshenkilöt

Taideyliopistossa on epäasiallisen kohtelun suhteen nollatoleranssi, ja yliopistolla on lakisääteinen velvollisuus pyrkiä häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseen ja poistamiseen. Jos kohtaat opiskeluympäristössäsi kiusaamista, syrjintää, seksuaalista tai muuta häirintää tai muulla tavoin epäasiallista käytöstä, voit olla yhteydessä esimerkiksi omaan ainejohtajaan tai yliopiston nimeämiin tasa-arvoyhteyshenkilöihin (yhteystiedot) – heillä on oikeus ja velvollisuus viedä asiaa luottamuksellisesti eteenpäin. Tarkempia tietoja ja toimintaohjeita löytyy Taideyliopiston ohjeesta epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi.

Yliopiston yhteyshenkilöiden lisäksi myös opintopsykologit (ks. yllä) tarjoavat keskustelutukea esimerkiksi jos et ole varma, onko jokin toiminta epäasiallista. Ylioppilaskunnalla on puolestaan omat nimetyt häirintäyhdyshenkilöt, jotka tarjoavat neuvoja, keskusteluapua ja vertaistukea asian selvittämisessä ja viemisessä eteenpäin yliopistolla. Häirintäyhdyshenkilöinä toimii kaikkien kolmen akatemian opiskelijoita ja eri sukupuolten edustajia, mutta voit ottaa vapaasti yhteyttä keneen tahansa heistä akatemiarajoista tai sukupuolesta riippumatta. Keskustelut niin opintopsykologien kuin häirintäyhdyshenkilöidenkin kanssa ovat aina luottamuksellisia.

TaiYo:n häirintäyhdyshenkilöt löytyvät Yhteystiedot-sivuilta. Suosittelemme kaikkia myös tutustumaan TaiYo:n asiallisen kohtelun huoneentauluun “Kohtelethan minua hyvin“.

Nyyti ry

Nyyti edistää ja tukee opiskelijoiden henkistä hyvinvointia ja elämänhallintakykyä mm. järjestämällä ryhmiä, kursseja ja seminaareja opiskelijoille. Tutustu Nyytin elämäntaitokursseihin, hengailuiltoihin tai nettiryhmiin tarkemmin osoitteessa www.nyyti.fi

Töölönkatu 37 B, 00260 Helsinki
toimisto (ät) nyyti.fi
puh. 010 235 7520 (toimisto)

Unisport

Läsnäolevat Taideyliopiston opiskelijat voivat käyttää Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhdessä omistaman Unisportin palveluita. Unisportin laajaan valikoimaan kuuluu mm. kuntosali, erilaisia ryhmäliikuntatunteja ja kursseja sekä palloiluvuoroja. Toimipisteitä on ympäri pääkaupunkiseutua. Taideyliopisto tukee opiskelijoidensa liikkumista ja on neuvotellut opiskelijoille edulliset liikuntakorttihinnat. Lisätietoja Unisportin palveluista, aikatauluista ja hinnastoista: www.unisport.fi.

Kuopion kampuksella opiskelevat voivat puolestaan käyttää Sykettä-liikuntapalveluja, ks. tarkemmin sykettä.fi/kuopio.

 

Leave a reply