Hyvinvointi ja terveys

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Vastaanottotoiminnan lisäksi YTHS tekee monenmoista työtä opiskelijoiden terveyden edistämiseksi. YTHS neuvoo ja opastaa eri tavoin miten hoidetaan terveyttä, ehkäistään sairauksia ennalta ja miten omilla valinnoilla ja elintavoilla voi vaikuttaa terveydentilaansa.

YTHS:n verkkosivuilla www.yths.fi on kattava terveystietopaketti, Töölössä ja Otaniemessä sijaitsevien terveysasemien yhteystiedot sekä tietoa niiden aukioloajoista, ajanvarauksesta ja maksuista. Sivuilla on myös mahdollisuus tehdä kysymyksiä YTHS:n verkkoneuvonnan asiantuntijoille.

YTHS:n palveluita voi käyttää maksettuaan terveydenhoitomaksun (ei koske jatko-opiskelijoita). Voit käyttää YTHS:n palveluja valmistumisestasi huolimatta yhtä pitkään kuin ylioppilaskunnan jäsenyytesikin on voimassa, eli koko lukuvuoden tarralla 31.7. saakka ja syyslukukauden tarralla 31.12. saakka.

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta tulee voimaan 1.1.2021. Kevätlukukauden 2021 korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle viimeistään 31.1., sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 31.1. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Opintopsykologi

Opintopsykologi tukee Taideyliopiston tutkinto-opiskelijoita oppimiseen, opiskeluun ja opiskeluhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tavallisia teemoja opintopsykologin vastaanotolla ovat opintojen sujumiseen, jaksamiseen, jännittämiseen, motivaatioon, ajankäyttöön, aikaansaamiseen, oppimisvaikeuksiin, taiteilijaidentiteettiin sekä valmistumiseen ja työelämään liittyvät haasteet.

Käynnit opintopsykologilla ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Vastaanottokäynnin pituus on 45-60 min. ja tapaamiskertoja on tarpeen mukaan 1-5/opiskelija/lukuvuosi. Tarvittaessa sovitaan ohjautumisesta muun tuen tai jatkotuen piiriin. Kiireellisissä ja hoitoa vaativissa mielenterveysasioissa tulee olla yhteydessä YTHS:ään tai terveyskeskukseen.

Yliopistopappi

Taideyliopiston papin vastaanotolla voi keskustella kaikesta maan ja taivaan välillä. Yleisimmät keskustelunaiheet liittyvät jaksamiseen, elämäntilanteeseen, ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin sekä erilaisiin henkisiin ja hengellisiin kysymyksiin. Pappiin voi ottaa yhteyttä riippumatta katsomuksesta, vakaumuksesta tai kuuluuko kirkkoon tai ei. Keskustelut käydään kunnioittaen sinun vakaumustasi, oli se sitten mikä tahansa.

Tarkempaa tietoa yliopistopapin sekä yliopistopsykologien palveluista ja ohjeet ajanvaraukseen löytyy täältä: https://opiskelija.uniarts.fi/yleistieto/opintopsykologi-ja-pappi/

 

Epäasiallisen kohtelun yhteyshenkilöt

Taideyliopistossa on epäasiallisen kohtelun suhteen nollatoleranssi, ja yliopistolla on lakisääteinen velvollisuus pyrkiä häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseen ja poistamiseen. Jos kohtaat opiskeluympäristössäsi kiusaamista, syrjintää, seksuaalista tai muuta häirintää tai muulla tavoin epäasiallista käytöstä, voit olla yhteydessä keneen tahansa turvalliseksi kokemaasi Taideyliopiston henkilökunnan jäseneen (esim. kurssin vastuuopettaja tai aine-/koulutusohjelmajohtaja) tai yliopiston nimeämiin tasa-arvoyhteyshenkilöihin (yhteystiedot) – heillä on oikeus ja velvollisuus viedä asiaa luottamuksellisesti eteenpäin. Tarkempia tietoja ja toimintaohjeita löytyy Taideyliopiston ohjeesta epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi.

Yliopiston yhteyshenkilöiden lisäksi myös opintopsykologit (ks. yllä) tarjoavat keskustelutukea esimerkiksi jos et ole varma, onko jokin toiminta epäasiallista. Ylioppilaskunnalla on puolestaan omat nimetyt häirintäyhdyshenkilöt, jotka tarjoavat neuvoja, keskusteluapua ja vertaistukea asian selvittämisessä ja viemisessä eteenpäin yliopistolla. Häirintäyhdyshenkilöinä toimii kaikkien kolmen akatemian opiskelijoita ja eri sukupuolten edustajia, mutta voit ottaa vapaasti yhteyttä keneen tahansa heistä akatemiarajoista tai sukupuolesta riippumatta. Keskustelut niin opintopsykologien kuin häirintäyhdyshenkilöidenkin kanssa ovat aina luottamuksellisia.

TaiYo:n häirintäyhdyshenkilöt löytyvät Yhteystiedot-sivulta. Suosittelemme kaikkia myös tutustumaan TaiYo:n asiallisen kohtelun huoneentauluun “Kohtelethan minua hyvin“.

Nyyti ry

Nyyti ry edistää opiskelijoiden mielenterveyttä tarjoamalla monipuolista tietoa ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskeluarjessa jaksamiseen liittyvissä asioissa. Voit osallistua chatteihin, nettiryhmien keskusteluihin tai vaikkapa elämäntaitokurssille. Lisätietoja Nyytin palveluista sekä muuta hyödyllistä opiskeluun ja elämään liittyvää tietoa löytyy Nyytin nettisivuilta www.nyyti.fi.

Unisport

Taideyliopisto tukee läsnäolevien tutkinto-opiskelijoidensa liikkumista niin, että he voivat käyttää Unisportin liikuntapalveluita alennettuun hintaan. UniSport tarjoaa liikunnallisia elämyksiä kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille Helsingin keskustassa, Töölössä, Kumpulassa, Viikissä, Meilahdessa ja Otaniemessä. Tarjolla on monipuolisesti kuntosaliharjoittelua, ryhmäliikuntatunteja, palloiluvuoroja, seuratoimintaa sekä hierontaa, ravitsemusvalmennusta ja personal training-palveluita. Lisätietoja Unisportin palveluista, aikatauluista ja hinnastoista löytyy osoitteesta www.unisport.fi.

Kuopion kampuksen opiskelijoiden käytössä ovat puolestaan SYKETTÄ – Kuopion korkeakoululiikunnan palvelut. Lisätietoja: https://sykettä.fi/kuopio/fi.

 

 

Vastaa