Asuminen

Helsingin opiskelija-asuntolasäätiö

HOAS:lla on vuokra-asuntoja ympäri Suur-Helsinkiä. Valtaosa asunnoista on 2-3 huoneen ja keittiön/keittokomeron huoneistoja, jotka soveltuvat sekä perheellisille opiskelijoille että ns. soluasunnoksi toisen opiskelijan kanssa jaettavaksi. Huoneen vuokra on n. 200 €/kk ja huoneiston 450–850 €/kk asunnon iän ja varustetason mukaan. HOAS:n nettisivuilla toimii myös kirpputori (kohdassa Asumisopas), jossa julkaistaan ilmoituksia myytävistä kalusteista. Lisätietoja: www.hoas.fi

Osakuntien asunnot

Osakunnilla on kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja Helsingin seudulla. Jotta voit hakea osakunta-asuntoa, sinun täytyy liittyä osakuntaan. Lisätietoja: http://osakunta.fi/

Clavis

Clavis on Sibelius-Akatemian opiskelijoille tarkoitettu asuntola Helsingin Etelä-Haagassa. Asuntoja on kaikkiaan 105 kpl, joista vapautuu vuosittain muutama. Asunnot ovat 18 ja 23 m2:n kokoisia yhden hengen huoneita, joissa on peruskalusteita, suihku, WC ja keittosyvennys. Talossa on sauna, pesutupa, harjoittelu-huoneita, seurustelutilat ja juhlasali. Vuokrat vaihtelevat 435 ja 556 euron välillä asunnon koosta riippuen. Asukkaalla on oikeus asua Claviksessa lähtökohtaisesti kuusi ja enintään seitsemän vuotta.

Kaikki kesän hakukierroksella vapaana olevat asunnot on varattu uusille opiskelijoille. Uusien opiskelijoiden osalta asukasvalinnassa otetaan huomioon hakijan kotipaikkakunta sekä taloudellinen tilanne. Hakemukset täytetään 22.6. mennessä osoitteessa www.clavishouse.fi ja kaikki hakemukset käsitellään heinäkuun alussa. Lisätietoja: www.clavishouse.fi

Muita vaihtoehtoja

Joillakin pankeilla ja vakuutusyhtiöillä on myös opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja. Näiden asuntojen hankkimisessa on valitettavan usein suhteista hyötyä. Asiasta kannattaa keskustella isukin ja äitylin kanssa. Vapaiden markkinoiden asunnot ovat yksi, vaikkakin kallis vaihtoehto. Lehtien ilmoituspalstoja on syytä seurata ahkerasti, niin Helsingin Sanomia kuin paikallislehtiäkin. Internet (esim. www.oikotie.fi, www.etuovi.com, www.stadinasunnot.fi, www.ovv.com) on oivallinen asunnonmetsästyskeino, ja myös vanha kunnon ilmoitustauluilmoittelu on huomionarvoinen foorumi. Erityisesti Helsingin yliopiston Porthanian ala-aulasta löytää yllättävän usea kodin.

Opiskelijat voivat hakea myös kaupunkien vuokra-asuntoja. Pääkaupunkiseudun kuntien vuokra-asunnoista löydät tietoa www.stadinasunnot.fi , www.espoo.fi/asuminen , www.vav.fi .

Kavereita, tuttuja, sukulaisia ja muita kannattaa pommittaa kyselemällä vapautuvia asuntoja. Muuttoaikeistaan kannattaa ylipäätään pitää suurta suuta, sillä mitä useampi aikeen muistaa, sitä useampi on auttamassa! Oma ilmoitus lehdessä sopivana ajankohtana saattaa tuottaa mullistaviakin yllätyksiä. Hedelmällisimmäksi ajankohdaksi hakea asuntoa on osoittautunut loppukevät-alkukesä, jolloin opiskelijat liikkuvat, valmistuvat, pariutuvat tai luovuttavat asuntonsa pois kesän korvilla.

Erilaisten asunnonvälitys- ja vuokraustoimistojen ilmoituksiin kannattaa suhtautua varauksella. Jotkut firmat lupailevat liikoja, joihinkin soittaessaan saa maksaa huimaavat puhelumaksut ehkä vain kuullakseen puhelinvastaajalle nauhoitetun viestin. Asumisoikeusasunto on myös yksi mahdollisuus omaksi kämpäksi. Kämpän hinnasta maksetaan 10–15 %, jolloin asuntoon saa jatkuvan asumisoikeuden. Poismuuttaessa sijoitetun summan saa takaisin. AO-asuntojono on joka paikkakunnalla, kannattaa kysellä!

Hyödyllisiä linkkejä:

www.opiskelija-asunnot.fi
www.sato.fi
www.nuorisosaatio.fi
www.oranssi.net
www.kimppakamppa.fi
www.vuokraovi.com
www.oikotie.fi
www.etuovi.com
www.ovv.fi
www.vvo.fi
www.asuntohelppi.fi

Asumistuki

Yleistä asumistukea voivat hakea ne, jotka eivät saa opintotukeen kuuluvaa asumislisää. Tällaisia ovat esim. perheet, yhteisöt, lapselliset avio- ja avoparit sekä yksinhuoltajat ja alivuokralaisena asuvat. Asumistukea haetaan asunnon sijaintikunnasta. Tuen määrään vaikuttavat mm. hakijoiden tulot, asunnon koko, ikä, huonemäärä ja vuokra. Omavastuuosuus riippuu hakijoiden tuloista; pienet tulot – pieni omavastuu. Lisätietoja asumistuesta saat Kelasta.

Muuton yhteydessä

Muuttaessasi pysyvästi toiselle paikkakunnalle sinun on tehtävä muuttoilmoitus, jotta postisi kulkee oikeaan paikkaan ja väestörekisteritiedot päivittyvät. Voit tehdä muuttoilmoituksen internetissä, puhelimitse tai lomakkeella. Kun olet tehnyt ilmoi-tuksen, uudet osoitetietosi välittyvät automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan, verohallintoon ja puolustusvoimille.

Muuttoilmoitus on helppoa tehdä internetin kautta. Tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseeen väestötietojärjestelmään että Postiin. Kaikkien opiskelukiireiden keskellä muuttoilmoituksen tekeminen saattaa unohtua. Oikeista osoitetiedoista on kuitenkin hyötyä: posti tulee oikeaan osoitteeseen heti, ja asiointi opiskelupaikkakunnalla nopeutuu.

Lisätietoja: www.muuttoilmoitus.fi. Internetin kautta tehtävän ilmoituksen suorittamiseksi tarvitset sähköistä tunnistautumista varten joko verkkopankkitunnukset (Nordea, Osuuspankki, Sampo, Säästöpankki / Paikallisosuuspankit, Tapiola, Ålandsbanken, Handelsbanken) tai sirullisen henkilökortin ja lukulaitteen.

Leave a reply