Asuminen

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas)

Hoasilla on vuokra-asuntoja ympäri pääkaupunkiseutua. Valtaosa asunnoista on 2-3 huoneen ja keittiön/keittokomeron huoneistoja, jotka soveltuvat sekä perheellisille opiskelijoille että ns. soluasunnoksi toisen opiskelijan kanssa jaettavaksi. Huoneen vuokra on n. 250–450 €/kk ja yksiön tai kaksion 450–850 €/kk asunnon iän ja varustetason mukaan. Hoasilta on mahdollista hakea myös kämppisasuntoa tai perheasuntoa. Hoasin nettisivuilla toimii myös kirpputori (kohdassa Asumisopas), jossa julkaistaan ilmoituksia myytävistä kalusteista. Lisätietoja: www.hoas.fi

Osakunnat

Osakunnilla on tarjolla runsaasti kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja Helsingin seudulla. Jotta voit hakea osakunta-asuntoa, sinun täytyy liittyä osakuntaan. Lisätietoja: www.osakunta.fi/osakunnat

Clavis

Clavis on Sibelius-Akatemian opiskelijoille tarkoitettu asuntola Helsingin Etelä-Haagassa. Clavikseen voit hakea asukkaaksi heti kun on hyväksytty Sibelius-Akatemian opiskelijaksi. Asuntoja on kaikkiaan 105 kpl, joista muutama vapautuu vuosittain. Asunnot ovat 18 m2 ja 23 m2 kokoisia yksiöitä, joissa on suihku, WC, minikeittiö ja nettiyhteys. Talossa on sauna, pesutupa, harjoitteluhuoneita, seurustelutilat ja juhlasali. Lisätietoja: www.clavishouse.fi

Muita vaihtoehtoja

Joillakin pankeilla, vakuutusyhtiöillä ja säätiöillä on opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja tai asuntoloita, joiden vuokrat ovat usein edullisempia kuin vapailla markkinoilla. Opiskelijat voivat hakea myös kaupunkien vuokra-asuntoja. Pääkaupunkiseudun kuntien vuokra-asunnoista löydät tietoa osoitteista www.hel.fi/kv/stadinasunnot-fi, www.espoonasunnot.fi ja www.vav.fi .

Asumisoikeusasunto on myös yksi mahdollisuus omaksi kämpäksi. Kuukausittaisen käyttövastikkeen lisäksi maksetaan sisäänmuuttaessa asumisoikeusmaksuna 10–15 % asunnon hinnasta, jolloin siihen saa pysyvän asumisoikeuden. Poismuuttaessa asumisoikeusmaksun saa takaisin. AO-asuntojono on joka paikkakunnalla, kannattaa kysellä!

Vapaiden markkinoiden asuntoja kannattaa metsästää verkosta erilaisilta asuntosivustoilta (ks. linkit alla) ja sosiaalisesta mediasta; mm. Facebookista löytyy useita ryhmiä, joissa jaetaan tietoa vapautuvista vuokra-asunnoista ja huoneista kimppakämpissä. Myös lehtien ilmoituspalstoja kannattaa seurata (niin Helsingin Sanomia kuin paikallislehtiäkin), ja vanhat kunnon ilmoitustaulutkin voivat olla huomionarvoinen foorumi. Kannattaa myös hyödyntää verkostojaan ja pitää ääntä muuttoaikeistaan: mitä useampi kaveri tai sukulainen tietää tilanteesi, sitä useampi voi olla avuksi!

Hyödyllisiä linkkejä
www.opiskelija-asunnot.fi
www.nuorisosaatio.fi
www.oikotie.fi
www.etuovi.com
www.vuokraovi.com
www.sato.fi
www.ovv.fi
www.lumo.fi
www.asuntohelppi.fi
www.kimppakamppa.fi
www.oranssi.net

Muista muuttoilmoitus

Muuttaessasi pysyvästi toiselle paikkakunnalle sinun on tehtävä muuttoilmoitus, jotta postisi kulkee oikeaan paikkaan ja väestörekisteritiedot päivittyvät. Kun olet tehnyt ilmoituksen, uudet osoitetietosi välittyvät automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan ja verohallintoon. Kätevimmin teet muuttoilmoituksen verkkopalvelussa www.posti.fi/muuttoilmoitus, minkä lisäksi voit tehdä muuttoilmoituksen myös postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella.

Huom! Postiin tehdyt muuttoilmoitustiedot eivät välity Taideyliopiston opiskelijarekisteriin, joten huolehdithan että osoitetietosi ovat sielläkin ajan tasalla. 

 

Vastaa