Asuminen

Helsingin opiskelija-asuntosäätiö

Hoasilla on vuokra-asuntoja ympäri pääkaupunkiseutua. Valtaosa asunnoista on 2-3 huoneen ja keittiön/keittokomeron huoneistoja, jotka soveltuvat sekä perheellisille opiskelijoille että ns. soluasunnoksi toisen opiskelijan kanssa jaettavaksi. Huoneen vuokra on n. 250-450 €/kk ja yksiön tai kaksion 450–850 €/kk asunnon iän ja varustetason mukaan. Hoasilta on mahdollista hakea myös kämppisasuntoa tai perheasuntoa. Hoasin nettisivuilla toimii myös kirpputori (kohdassa Asumisopas), jossa julkaistaan ilmoituksia myytävistä kalusteista. Lisätietoja: www.hoas.fi

Osakuntien asunnot

Osakunnilla on kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja Helsingin seudulla. Jotta voit hakea osakunta-asuntoa, sinun täytyy liittyä osakuntaan. Lisätietoja: http://osakunta.fi/

Clavis

Clavis on Sibelius-Akatemian opiskelijoille tarkoitettu asuntola Helsingin Etelä-Haagassa. Asuntoja on kaikkiaan 105 kpl, joista vapautuu vuosittain muutama. Asunnot ovat 18 ja 23 m2:n kokoisia yhden hengen huoneita, joissa on peruskalusteita, suihku, WC ja keittosyvennys. Talossa on sauna, pesutupa, harjoitteluhuoneita, seurustelutilat ja juhlasali. Vuokrat vaihtelevat 448 ja 576 euron välillä asunnon koosta riippuen.

Clavikseen voi hakea heti, kun on hyväksytty Sibelius-Akatemian opiskelijaksi. Asunnon saaneille ilmoitetaan asuntopaikasta viimeistään heinäkuussa. Valitsematta jääneet hakijat asetetaan jonoon, joka on voimassa syyslukukauden. Hakemuksia voi tämän jälkeen uusia. Lisätietoja: www.clavishouse.fi

Muita vaihtoehtoja

Joillakin pankeilla, vakuutusyhtiöillä ja säätiöillä on opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja tai asuntoloita. Opiskelijat voivat hakea myös kaupunkien vuokra-asuntoja. Pääkaupunkiseudun kuntien vuokra-asunnoista löydät tietoa osoitteista www.hel.fi/kv/stadinasunnot-fi, www.espoo.fi/asuminen ja www.vav.fi .

Vapaiden markkinoiden asunnot ovat yksi, vaikkakin kallis vaihtoehto. Netin asuntosivustojen lisäksi lehtien ilmoituspalstoja kannattaa seurata ahkerasti (niin Helsingin Sanomia kuin paikallislehtiäkin), ja myös vanha kunnon ilmoitustauluilmoittelu on huomionarvoinen foorumi. Erityisesti Helsingin yliopiston ilmoitustauluilta on yllättävänkin moni löytänyt kodin. Erilaisista asunnonvälitys- ja vuokraustoimistoista voi myös olla apua, joskin niihin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella.

Asumisoikeusasunto on myös yksi mahdollisuus omaksi kämpäksi. Kämpän hinnasta maksetaan 10–15 %, jolloin asuntoon saa jatkuvan asumisoikeuden. Poismuuttaessa sijoitetun summan saa takaisin. AO-asuntojono on joka paikkakunnalla, kannattaa kysellä!

Kavereita, tuttuja, sukulaisia ja muita kannattaa pommittaa kyselemällä vapautuvia asuntoja. Muuttoaikeistaan kannattaa ylipäätään pitää ääntä, sillä mitä useampi aikeen muistaa, sitä useampi on auttamassa! Oma ilmoitus lehdessä sopivana ajankohtana saattaa tuottaa mullistaviakin yllätyksiä. Hedelmällisin ajankohta hakea asuntoa on usein loppukevät-alkukesä, jolloin opiskelijat liikkuvat, valmistuvat tai luovuttavat asuntonsa pois kesän korvilla.

Hyödyllisiä linkkejä:
www.opiskelija-asunnot.fi
www.nuorisosaatio.fi
www.oikotie.fi
www.etuovi.com
www.vuokraovi.com
www.sato.fi
www.ovv.fi
www.lumo.fi
www.asuntohelppi.fi
www.kimppakamppa.fi
www.oranssi.net

Muista muuttoilmoitus

Muuttaessasi pysyvästi toiselle paikkakunnalle sinun on tehtävä muuttoilmoitus. Ilmoituksen tekeminen hoituu helpoimmin netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus. Tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä maistraattien ylläpitämään valtakunnalliseeen väestötietojärjestelmään että Postiin. Kaikkien opiskelukiireiden keskellä muuttoilmoituksen tekeminen saattaa unohtua. Oikeista osoitetiedoista on kuitenkin hyötyä: posti tulee oikeaan osoitteeseen heti, ja asiointi opiskelupaikkakunnalla nopeutuu.

Leave a reply