Boende

Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse (Hoas)

Hoas har hyresbostäder runt hela huvudstadsregionen. Huvuddelen av bostäderna är bostäderna med 2–3 rum och kök eller kokvrå som passar studerande med familj och som kollektivbostad för flera studerande. Hyran för rummet är ungefär 250–440 €/mån. och för lägenheten 450–850 €/mån. beroende på bostadens ålder och utrustningsnivå. Man kan även ansöka om en kompisbostad eller en familjebostad hos Hoas. Hoas driver även en nätloppmarknad (sektionen Asumisopas), där man kan annonsera möbler som är till salu. Mer information: www.hoas.fi.

Nationerna

Studentnationerna erbjuder ett stort utbud av studentbostäder i huvudstadsregionen till ett rimligt pris. För att söka bostad via en nation behöver du bli medlem i respektive nation. Mer information: www.nation.fi/nationer.

Clavis

Clavis är en studenthem för studerande från Sibelius-Akademin i Etelä-Haaga, Helsingfors. Du kan ansöka till Clavis så fort du har blivit accepterad som studerande vid Sibelius-Akademin. Det finns totalt 105 lägenheter i Clavis, av vilka några är blir lediga varje år. Lägenheterna är små ettor (18 m2 och 23 m2). I varje rum finns det ett badrum, dusch, mini-kök och internetuppkoppling. I byggnaden finns en bastu, en tvättstuga, övningsrum, ett gemensamt rum och en festsal. Mer information finns på www.clavishouse.fi.

Andra alternativ

Vissa banker, försäkringsbolag och stiftelser har också studentlägenheter eller bostadshus, och ofta har dessa mer rimliga hyror än lägenheter i öppna marknaden. Studerande kan också ansöka om stadsägda hyreslägenheter. Information om stadsägda hyreslägenheter i huvudstadsregionen finns på www.hel.fi/kv/stadinasunnot-fi, www.espoonasunnot.fi och www.vav.fi .

En bostadsrättsbostad är också ett alternativ för din egen kvart. Förutom det månatliga bruksvederlaget betalas 10–15 % av priset på lägenheten som en bostadsrättsavgift när man flyttar in, vilket gör att man får permanent uppehållsrätt. Bostadsrättsavgiften återfinansieras när man flyttar ut. Varje ort har sin egen bostadskö för bostadsrättsbostäder, fråga bara efter den!

Lägenheter i öppna marknaden kan letas på nätet från olika bostadssajter (se länkar nedan) och sociala medier; det finns t.ex. flera grupper på Facebook som delar information om lediga lägenheter och rum i delade lägenheter. Det är också värt att följa annonserna i tidningar (både Helsingin Sanomat och lokala tidningar), och goda gamla anslagstavlor kan också vara ett anmärkningsvärt forum. Du kan också dra nytta av ditt nätverk och låta folk veta dina planer: ju fler vänner eller släktingar vet om din situation, desto mer kan hjälpa!

Nyttiga länkar
www.opiskelija-asunnot.fi
www.nuorisosaatio.fi
www.oikotie.fi
www.etuovi.com
www.vuokraovi.com
www.sato.fi
www.ovv.fi
www.lumo.fi
www.asuntohelppi.fi
www.kimppakamppa.fi
www.oranssi.net

Flyttanmälan och adressförändring

Om du flyttar permanent till en annan ort ska du göra en flyttanmälan för att få din post till rätt adress och för att uppdatera dina uppgifter i befolkningsregistret. Efter att du gjort anmälan förmedlar systemet dina adressuppgifter automatiskt till olika myndigheter, bl.a. till FPA och skatteförvaltningen. Enklast gör du flyttanmälan på nätet www.posti.fi/flyttanmalan, men du kan också göra flyttanmälan med en blankett som fås hos posten eller magistraten.

Obs! Postiin tehdyt muuttoilmoitustiedot eivät välity Taideyliopiston opiskelijarekisteriin, joten huolehdithan että osoitetietosi ovat sielläkin ajan tasalla. 

 

Lämna ett svar