Kollektivtrafiken

Närtrafik (HRT)

Betalningsmedlet i huvudstadsregionens kollektivtrafik är ett resekort eller en mobilapplikation, som duger i kollektivtrafiken i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda och några andra närliggande kommuner. Som användare av resekort kan du resa enkelt från en stad till en annan – med buss, närtåg och i Helsingfors även med metron, spårvagn samt med Sveaborgsfärjan. Våren 2019 ersatte de nya zonerna biljettområdena som baserat sig på kommungränserna, mer info finns på HRT:s webbsidor.

Du kan ladda det personliga resekortet med tid dvs. period eller med pengar dvs. värde. Resekortet kan laddas i HRT:s serviceställen och automater, VR:s biljettförsäljningsställen, R-kiosker i huvudstadsregionen och i några mataffärer. Det närmaste försäljningsstället kan hittas på www.hsl.fi/sv/biljetter-och-priser/sok-forsaljningsstalle.

Den studerande som är fast bosatt i huvudstadsregionen får en rabatt på 45 % på periodbiljetter laddade på resekortet, själva kortet kostar 5 euro. De som bor i huvudstadsregionen tillfälligt är inte berättigade till studentrabatt (med undantag av utbytesstuderande) och de kan skaffa endast ett innehavarkort. Tillfälligt boende ska anmälas genom flyttanmälan till kommunens magistrat, som ger ett hemortsintyg som behövs för att köpa ett resekort. Mer information:www.hsl.fi/sv/biljetter-och-priser/rabattbiljetter/studerande.

I fortsättningen kan du uppdatera din rätt till studentrabatt genom att besöka vilket serviceställe som helst och att uppvisa ditt studentkort med giltig läsårsdekal. Om du inte har ett studentkort kan du få rabatt genom att fylla i en blankett i ditt akademis studietjänster och ta den till HRT-servicepunkten. För att undvika rusning har HRT öppnat även tillfälliga serviceställen bl.a. i huvudbyggnaden vid Helsingfors universitet.

Mer information:www.hsl.fi
Den snabbaste rutten mellan två adresser var som helst i huvudstadsregionen:www.reittiopas.fi

Annan trafik

När du reser med tåg får du rabatt mot uppvisande av ditt studentkort (om du inte ännu har fått ditt kort, kontakta VR för mer info). Man ska alltid visa upp studentkortet vid köpet och biljettkontroll. Kortet ska ha en giltig läsårsdekal. Mer informationhttps://www.vr.fi/cs/vr/sv/etusivu_sv.

Inom busstrafiken får studerande studentrabatt på Matkahuolto, som följer de rabattvillkor som bussbolagen har meddelat. Studerande får rabatt mot uppvisande av ett giltigt studentkort. Onnibus däremot erbjuder billiga bussförbindelser till flera städer i Finland. Mer information:https://www.matkahuolto.fi/svochwww.onnibus.com.

Kommentera