Nya studerande
Hej nya studerande – Konstuniversitetets studentkår (KonSt) hälsar dig välkommen som studerande vid Konstuniversitetet! Varje finländskt universitet har en egen studentkår, och KonSt är en sammanslutning och intresse- och serviceorganisation för alla studerande vid Konstuniversitetet. Som närvaroanmäld studerande för grundexamen, dvs. om du studerar för att avlägga kandidat- eller magisterexamen, hör du automatiskt till studentkåren. Dessutom kan till exempel utbytesstuderande och personer som avlägger doktorsexamen bli medlemmar i studentkåren om de vill. KonSts uppgift är att vara en förbindelselänk mellan sina medlemmar, sörja för studerandenas förmåner och rättigheter och erbjuda tjänster som underlättar studierna.
Läs studentkårens hälsning och en kort presentation av KonSt via länken nedan! På de här sidorna finns dessutom mycket annan nyttig information om studentkåren, studierna på Konstuniversitetet och studielivet.
- Tervetuloa Taideyliopiston ylioppilaskunnan jäseneksi! (suomi)
- Välkommen att bli medlem i Konstuniversitetets studentkår! (svenska)
- Welcome to the University of the Arts Student Union! (English)
Innan du inleder studierna bör du även läsa KonSts guide för nya studerande! Guiden är ett kompakt informationspaket om Konstuniversitetet, rutinerna där, vardagen som studerande och studentkåren. Du kan ladda ner digitala versionen av guiden via länkarna nedan.
- Uuden opiskelijan opas 2020 (suomi)
- Guide för nya studerande 2020 (svenska)
- New student’s guide 2020 (English)
Minneslista för nya studerande
Det går smidigare att inleda studierna om du först sköter några praktiska saker. Närmare och mer ingående information om praktiska frågor som rör inledningen av studierna finns till exempel i Guiden för nya studerande ovan, men här kommer en snabb lista över några av de viktigaste punkterna:
- Ta emot studieplatsen, närvaroanmäl dig och betala KonSt:s medlemsavgift. Detaljerade anvisningar för nya studerande finns på Konstuniversitetets webbplats Intro, men för framtida behov finns det även anvisningar om hur du betalar medlemsavgiften här.
- Beställ ett studentkort. Det kan du göra på Franks webbplats. I början av hösten tar det ett tag innan studentkortet av plast kommer. I väntan på kortet kan du ladda ner ett elektroniskt studentkort eller ha med dig ett närvarointyg som du får av din egen akademi.
- Skaffa dig tak över huvudet. Hjälp med att skaffa bostad får du här. Kom också ihåg att göra en flyttanmälan!
- Ansök om studiestöd och bostadsbidrag. Bidrag ansökas elektroniskt på FPA:s webbokats där du också kan hitta detaljerade instruktioner för bidragjungeln.
- Bekanta dig med kollektivtrafiken Skaffa HRT-appen eller resekort och förse det med studerandestatus.
- Ta reda på när dina studier börjar. Mer information om detta (och mycket annat som rör studierna) hittar du också på Intro.
- Se till att dra nytta av en mängd olika hälso- och välståndstjänster för studerande, billiga studentlunchar och andra förmåner och studentrabatter som gäller dig som medlem i KonSt..
- Följ KonSts kommunikation, kom med i våra evenemang och ta en aktiv del i studentgemenskapen!!
Tutorverksamhet
KonSt ordnar i samarbete med Konstuniversitetet tutorverksamhet för att hjälpa dig att komma igång med studierna.
Varje ny studerande hör till en tutorgrupp som leds av en tutor, dvs. en äldre studerande, som hjälper och stöttar nya studerande i början av studierna. Du kan fråga din tutor om vad som helst, till exempel om vardagslivet i Helsingfors (Var finns närmaste apotek?) eller rutinerna på den egna akademin (Hur anmäler jag mig till kurser?).
Tutorn, som utbildas av KonSt, har som sin främsta uppgift att hjälpa gulnäbbarna med praktiska frågor. Den egna akademin och läroämnet samt tutorlärarna ansvarar för studierådgivningen, men studenttutorerna svarar naturligtvis också på studierelaterade frågor så gott de kan.
KonSt:s tutorverksamhet leds varje år av en tutorkoordinator som anställs separat. Tutorkoordinatorn 2020 är Hannu Jaakkola (taiyo-toimisto@uniarts.fi). Mer information om tutorverksamheten och vad det innebär att vara tutor fås av studentkårens kansli.