Nya studerande

Tervehdys, uusi opiskelija – Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) toivottaa sinut tervetulleeksi opiskelemaan Taideyliopistoon! Vuoden 2022 tiedot päivitetään tälle sivulle kesän aikana.

 

Alla universitet i Finland har en egen studentkår och KonSt är intresse- och serviceorganisationen för alla studerande vid Konstuniversitetet. Som närvarande grundexamensstuderande, alltså som studerande vid kandidat- eller magisterprogrammen hör du automatiskt till studentkåren. Utöver dessa studerande kan bland annat utbytesstudenter samt doktorander ansluta sig till studentkåren om de vill. KonSts uppgift är att fungera som studerandens sammanlänkande kraft, sköta om studerandens förmåner och rättigheter samt erbjuda olika former av service som underlättar studier.

Läs studentkårens hälsning och en kort presentation av KonSt via länken nedan!På de här sidorna finns dessutom mycket annan nyttig information om studentkåren, studierna på Konstuniversitetet och studielivet.

Innan du inleder studierna bör du även läsa KonSts guide för nya studerande!Guiden är ett kompakt informationspaket om Konstuniversitetet, rutinerna där, vardagen som studerande och studentkåren. Du kan ladda ner digitala versionen av guiden via länkarna nedan.

Minneslista för nya studerande

Det går smidigare att inleda studierna om du först sköter några praktiska saker. Närmare och mer ingående information om praktiska frågor som rör inledningen av studierna finns till exempel i Guiden för nya studerande ovan, men här kommer en snabb lista över några av de viktigaste punkterna:

Tutorverksamhet

KonSt ordnar i samarbete med Konstuniversitetet tutorverksamhet för att hjälpa dig att komma igång med studierna.

Varje ny studerande hör till en tutorgrupp som leds av en tutor, dvs. en äldre studerande, som hjälper och stöttar nya studerande i början av studierna. Du kan fråga din tutor om vad som helst, till exempel om vardagslivet i Helsingfors (Var finns närmaste apotek?) eller rutinerna på den egna akademin (Hur anmäler jag mig till kurser?).

Tutorn, som utbildas av KonSt, har som sin främsta uppgift att hjälpa gulnäbbarna med praktiska frågor. Den egna akademin och läroämnet samt tutorlärarna ansvarar för studierådgivningen, men studenttutorerna svarar naturligtvis också på studierelaterade frågor så gott de kan.

TaiYo:n tuutoritoimintaa vetää vuosittain erikseen palkattava tuutorikoordinaattori, joka vuonna 2022 on Sakari Topi (sakari.topi (ät) uniarts.fi). Lisää tietoa tuutoroinnista ja tuutorina toimimisesta antaa ylioppilaskunnan toimisto.

Kommentera