Nya studerande

Hej nya studerande – Konstuniversitetets studentkår (KonSt) hälsar dig välkommen som studerande vid Konstuniversitetet! Varje finländskt universitet har en egen studentkår, och KonSt är en sammanslutning och intresse- och serviceorganisation för alla studerande vid Konstuniversitetet. Som närvaroanmäld studerande för grundexamen, dvs. om du studerar för att avlägga kandidat- eller magisterexamen, hör du automatiskt till studentkåren. Dessutom kan till exempel utbytesstuderande och personer som avlägger doktorsexamen bli medlemmar i studentkåren om de vill. KonSts uppgift är att vara en förbindelselänk mellan sina medlemmar, sörja för studerandenas förmåner och rättigheter och erbjuda tjänster som underlättar studierna.

Läs studentkårens hälsning och en kort presentation av KonSt via länken nedan! På de här sidorna finns dessutom mycket annan nyttig information om studentkåren, studierna på Konstuniversitetet och studielivet.

Innan du inleder studierna bör du även läsa KonSts guide för nya studerande! Guiden är ett kompakt informationspaket om Konstuniversitetet, rutinerna där, vardagen som studerande och studentkåren. Du kan ladda ner digitala versionen av guiden via länkarna nedan.

Minneslista för nya studerande

Det går smidigare att inleda studierna om du först sköter några praktiska saker. Närmare och mer ingående information om praktiska frågor som rör inledningen av studierna finns till exempel i Guiden för nya studerande ovan, men här kommer en snabb lista över några av de viktigaste punkterna:

Tutorverksamhet

KonSt ordnar i samarbete med Konstuniversitetet tutorverksamhet för att hjälpa dig att komma igång med studierna.

Varje ny studerande hör till en tutorgrupp som leds av en tutor, dvs. en äldre studerande, som hjälper och stöttar nya studerande i början av studierna. Du kan fråga din tutor om vad som helst, till exempel om vardagslivet i Helsingfors (Var finns närmaste apotek?) eller rutinerna på den egna akademin (Hur anmäler jag mig till kurser?).

Tutorn, som utbildas av KonSt, har som sin främsta uppgift att hjälpa gulnäbbarna med praktiska frågor. Den egna akademin och läroämnet samt tutorlärarna ansvarar för studierådgivningen, men studenttutorerna svarar naturligtvis också på studierelaterade frågor så gott de kan.

KonSt:s tutorverksamhet leds varje år av en tutorkoordinator som anställs separat. Tutorkoordinatorn 2020 är Hannu Jaakkola (taiyo-toimisto@uniarts.fi). Mer information om tutorverksamheten och vad det innebär att vara tutor fås av studentkårens kansli.

Kommentera