Joukkoliikenne

Lähiliikenne (HSL)

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä käytetään ladattavaa matkakorttia tai puhelinsovellusta, joka toimii maksuvälineenä Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan sekä lähiseudun joukkoliikenteessä. Matkakortin käyttäjänä voit liikkua saumattomasti kaupungista toiseen, bussista lähijunaan ja Helsingissä metrolla, raitiovaunulla ja Suomenlinnan lautalla. Matkojen hinnoittelu perustuu keväästä 2019 lähtien kuntarajojen sijaan ns. vyöhykemalliin, josta löytyy tarkempia tietoja HSL:n nettisivuilta.

Henkilökohtaiselle matkakortille voi ladata aikaa eli kautta ja rahaa eli arvoa. Matkakorttia voi ladata HSL:n palvelupisteissä ja automaateissa, VR:n myyntipisteissä, pääkaupunkiseudun R-kioskeilla sekä muutamissa ruokakaupoissa. Lähimmän latauspisteen näet verkosta osoitteesta www.hsl.fi/myyntipaikkahaku.

Pysyvästi pääkaupunkiseudulla asuvat opiskelijat saavat ladattua matkakorttiinsa kautta 45 % alennuksella, itse kortti maksaa 5 €. Tilapäisesti pääkaupunkiseudulla asuvilla ei ole oikeutta opiskelija-alennukseen (poikkeuksena vaihto-opiskelijat) ja he voivat hankkia ainoastaan haltijakohtaisen matkakortin. Tilapäisestä asumisesta tehdään muuttoilmoitus kunnan maistraattiin, josta saa kotipaikkatodistuksen matkakortin ostamista varten. Lisätietoja: www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusliput/opiskelijat.

Myöhempinä vuosina voit päivittää oikeutesi opiskelija-alennukseen missä tahansa palvelupisteessä näyttämällä opiskelijakorttisi uudella lukuvuositarralla varustettuna. Mikäli sinulla ei ole opiskelijakorttia, voit saada alennuksen viemällä HSL:n palvelupisteeseen oman akatemiasi opintopalveluista saatavan lomakkeen. Ruuhkien välttämiseksi HSL on järjestänyt myös tilapäisiä palvelupaikkoja mm. Helsingin yliopiston keskustakampuksen yhteyteen.

Lisätietoja: www.hsl.fi
Nopeimman reitin minne vain pääkaupunkiseudulla selvittää Reittiopas: www.reittiopas.fi

Muu liikenne

Junaliikenteessä saa alennusta esittämällä opiskelijakortin (jos et ole vielä saanut opiskelijakorttiasi, kysy lisätietoja VR:ltä.) Opiskelijakortti tulee näyttää aina lipun oston ja tarkastuksen yhteydessä. Kortissa on oltava voimassaoleva lukuvuositarra. Lisätietoja: www.vr.fi.

Linja-autoliikenteessä Matkahuolto tarjoaa opiskelija-alennusta bussiyrittäjien ilmoittamien alennusehtojen mukaisesti. Alennuksen saa voimassaolevaa opiskelijakorttia näyttämällä. Onnibus taas tarjoaa kaikille edullisia bussiyhteyksiä useisiin kaupunkeihin Suomessa. Lisätietoja: www.matkahuolto.fi ja www.onnibus.com.

Vastaa