Jäsenmaksu

Taideyliopiston ylioppilaskuntaan (TaiYo) kuuluvat automaattisesti kaikki kandidaatin tai maisterin tutkintoa Taideyliopistossa suorittavat perustutkinto-opiskelijat. Jokaisen perustutkinto-opiskelijan on suoritettava TaiYo:n jäsenmaksu ilmoittautuessaan läsnäolevaksi tulevalle lukukaudelle tai -vuodelle – ilmoittautumisaika on vuosittain 2.5.–10.8., ja Taideyliopisto antaa tarkemmat ilmoittautumisohjeet. Myös tohtoriopiskelijat, vähintään 3 kuukautta Taideyliopistossa opiskelevat vaihto-opiskelijat sekä erillisiä opettajan pedagogisia opintoja tai tietyin edellytyksin täydentäviä opintoja suorittavat opiskelijat voivat halutessaan liittyä TaiYo:n jäseneksi missä vaiheessa lukuvuotta tahansa maksamalla jäsenmaksun.

Kannattaa muistaa, että ylioppilaskunnan jäsenmaksu ei ole yliopiston lukukausimaksu, vaan jotain aivan muuta. TaiYo on kaikkien muiden ylioppilaskuntien tavoin julkisoikeudellinen yhteisö, jonka tehtävänä on toimia jäsenistönsä eli Taideyliopiston opiskelijoiden yhdyssiteenä ja edunvalvojana. Ylioppilaskunta ei ole osa Taideyliopiston hallintoa vaan toimii taloudellisesti ja hallinnollisesti täysin itsenäisesti, ja jäsenmaksulla rahoitetaan sen toiminta. Perustutkinto-opiskelijan jäsenmaksuuun sisältyy YTHS:n terveydenhoitomaksu, jonka myötä opiskelija voi käyttää YTHS:n terveyden- ja sairaanhoidon sekä mielenterveyden palveluja ilmaiseksi ja erikois- ja hammaslääkärin palveluja erittäin edullisesti. Jäsenmaksun suuruuden päättää aina vuosittain ylioppilaskunnan edustajisto, ja TaiYo:n jäsenmaksu on yksi Suomen edullisimmista.

Jatko-opiskelijoiden (tohtoriopiskelijoiden) jäsenmaksu

Jatko-opiskelijoille ylioppilaskunnan jäsenyys on vapaaehtoinen mutta suositeltava. Jatko-opiskelijat eivät voi käyttää YTHS:n palveluita ja heidän opiskelijakortilla saamansa alennukset ovat hiemat suppeammat, minkä vuoksi myös jatko-opiskelijoiden jäsenmaksu on selvästi perusopiskelijoiden jäsenmaksua pienempi. Jatko-opiskelijan jäsenmaksu oikeuttaa kaikkien TaiYo:n omien palvelujen (mm. avustukset, Taiteilijapankki, oikeusapu) käyttöön, ja jatko-opiskelijan opiskelijakortilla saa alennusta opiskelijaravintoloissa sekä mm. lukuisissa kulttuurilaitoksissa. Myös kaikki opiskelijaetupalvelu Frankin edut ja alennukset ovat ylioppilaskunnan jäseneksi liittyneen jatko-opiskelijan käytettävissä, ja yksin niiden avulla voi säästää todella pitkän pennin. Ylioppilaskunta myös huomioi jatko-opiskelijat edunvalvonnassaan.

Merkittävä muutos jäsenmaksukäytäntöihin lukuvuonna 2020-2021

Lukuvuoden 2020-2021 aikana TaiYo:n jäsenmaksussa tapahtuu merkittävä muutos: 1.1.2021 alkaen YTHS:n terveydenhoitomaksua ei enää peritä ylioppilaskunnan jäsenmaksun osana. Vielä syksyn 2020 osalta TaiYo:n jäsenmaksu sisältää YTHS:n terveydenhoitomaksun entiseen tapaan, mutta kevätlukukauden 2021 osalta YTHS-maksu maksetaan erikseen Kelalle. Ylioppilaskunnan jäsenmaksu siis käytännössä laskee (ks. eri lukukausien tarkat summat alta), mutta sen lisäksi perustutkinto-opiskelijoiden on keväästä 2021 lähtien maksettava pakollinen YTHS-maksu erikseen. Jos ilmoittaudut läsnäolevaksi kevätlukukaudelle viimeistään 31.1., sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 31.1. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Lisätietoja: Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Muutoksen taustalla on lakimuutos, jonka myötä myös ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät YTHS:n palveluiden piiriin, mutta samalla vaihto-opiskelijat valitettavasti menettävät niiden käyttöoikeuden. Jatko-opiskelijoiden jäsenmaksuun tai palveluihin muutos ei vaikuta millään tavalla.

Ohjeet jäsenmaksun maksamiseen

Lukuvuonna 2020–2021 TaiYo:n jäsenmaksun suuruudet ovat:
  • Perustutkintotason opiskelija, koko lukuvuoden jäsenmaksu 90,50 € (sisältää syksyn 2020 YTHS-maksun)
  • Perustutkintotason opiskelija, syyslukukauden jäsenmaksu 59,50 € (sisältää syksyn 2020 YTHS-maksun)
  • Perustutkintotason opiskelija, kevätlukukauden jäsenmaksu 31,00 € (ei sisällä kevään 2021 YTHS-maksua)
  • Jatko-opiskelija, koko lukuvuoden jäsenmaksu 42,00 € (vapaaehtoinen, ei sisällä YTHS:n palveluita)
  • Jatko-opiskelija, syys- tai kevätlukukauden jäsenmaksu 21,00 € (vapaaehtoinen, ei sisällä YTHS:n palveluita)

HUOM: Jatko-opiskelijoita ovat ainoastaan lisensiaatin tai tohtorin tutkintoa suorittavat. Kaikki muut (esim. maisterin tutkintoa tai erillisiä opettajan opintoja suorittavat) ovat perustutkintotason opiskelijoita!

Maksaminen onnistuu helpoimmin WebOodissa

Jäsenmaksun maksaminen onnistuu kaikkein helpoimmin WebOodissa (weboodi.uniarts.fi), jossa voi myös ilmoittautua samalla läsnäolevaksi eikä muuta ilmoittautumista enää tarvita. WebOodissa voi maksaa kaikkien kotimaisten pankkien verkkopankkitunnuksilla sekä luottokortilla. Mikäli maksaminen ja ilmoittautuminen WebOodissa ei onnistu, voi TaiYo:n jäsenmaksun maksaa myös pankkisiirtona allaolevalle tilille taikka käteisellä tai kortilla TaiYo:n toimistoon (yhteystiedot). Muistathan, että jos maksat tilisiirtona tai käteisellä/kortilla, pitää sinun vielä tämän jälkeen toimittaa kuitti jäsenmaksusta ja ilmoittautumislomake oman akatemian opintopalveluihin, jotta ilmoittautuminen rekisteröityy! Yhteystiedot: kuva.opintotoimisto@uniarts.fi (KuvA), siba.opintopalvelut@uniarts.fi (SibA), teak.opintoneuvonta@uniarts.fi (TeaK).

Jos maksat jäsenmaksun WebOodin sijaan tilisiirtona, käytä seuraavia maksutietoja:

Saaja: Taideyliopiston ylioppilaskunta
Tilinumero (IBAN): FI77 5780 3820 1287 90
Viitenumero: 20132
BIC/SWIFT (ulkomailta maksettaessa): OKOYFIHH
Pankin osoite (ulkomailta maksettaessa): OP Financial Group, PO Box 308, 00101 Helsinki, Finland

HUOM 1: Jos jäsenmaksu maksetaan jonkun muun kuin opiskelijan omalta tililtä, tulee viestikenttään kirjoittaa ”jäsenmaksu” ja opiskelijan nimi.
HUOM 2: Jos olet unohtanut ilmoittautua ilmoittautumisaikana ja joudut ilmoittautuessasi maksamaan uudelleenkirjoittautumismaksun, huomaathan että se on maksettava eri tilille kuin TaiYo:n jäsenmaksu! Uudelleenkirjoittautumismaksu (35 €) maksetaan Taideyliopiston eikä TaiYo:n tilille (Saaja: Taideyliopisto, Tilinumero: FI40 5000 0120 2882 37 (BIC: OKOYFIHH), Akatemiakohtaiset viitenumerot: KuvA 700 00632, SibA 700 00658, TeaK 700 006 45).

Kehitysyhteistyömaksu maksetaan erikseen SYL:n tilille!

TaiYo kannustaa jälleen jäseniään tekemään lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä vähintään 5 euron lahjoituksen Suomen ylioppilaskuntien liiton kehitysyhteistyökeräykseen kehitysmaiden koulutusolojen parantamiseksi (lisätietoja ja keräyksen lupatiedot osoitteessa syl.fi/syl/kehitysyhteistyo). Poliisihallituksen päätöksellä kehy-maksua ei voi maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä, vaan se on maksettava erikseen SYL:n keräystilille. Kannustammekin kaikkia niin läsnäolevaksi kuin poissaolevaksi ilmoittautuvia tekemään kehy-lahjoituksen suoraan tilille Danske FI04 8000 1501 1968 45 (Saaja Suomen ylioppilaskuntien liitto ry, viesti ”Kehitysyhteistyölahjoitus”).

Jäsenmaksun palautus

Jos olet muuttanut jo tehdyn läsnäoloilmoittautumisesi poissaoloksi, perunut ilmoittautumisesi, luopunut tutkinnonsuoritusoikeudestasi tai valmistunut ennen uutta lukukautta jolle olit jo ehtinyt ilmoittautua läsnäolevaksi, voit hakea ylioppilaskunnan jäsenmaksun palautusta ko. ajalta. Jäsenmaksun palautusta on haettava syyslukukauden osalta viimeistään 30.9. ja kevätlukukauden osalta viimeistään 31.1.; näiden aikarajojen jälkeen ei palautusta enää myönnetä.

Palautusta haetaan ylioppilaskunnan toimistosta sen aukioloaikoina. Palautusta hakiessa on palautettava oheisen linkin takaa löytyvä lomake täytettynä (saatavilla myös ylioppilaskunnan toimistosta) ja esitettävä kuitti suoritetusta jäsenmaksusta sekä opiskelijakortti tarran poistamista varten. Palautusta hakiessa tulee muuttuneen ilmoittautumisstatuksen jo näkyä opintorekisterissä. Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä TaiYo:n toimistosta.

Voit ladata jäsenmaksun palautushakemuksen tästä.

YTHS-maksun palautus

Jos kuulut Taideyliopiston ylioppilaskunnan lisäksi johonkin toiseen suomalaiseen ylioppilaskuntaan ja olet maksanut jäsenmaksun molempiin, voit hakea ylioppilaskunnan jäsenmaksun YTHS-osuuden palautusta ko. ajalta siitä ylioppilaskunnasta, johon maksoit jäsenmaksun viimeksi. Samoin jos suoritat Taideyliopistossa erillisiä opettajan pedagogisia opintoja ja olet liittynyt vapaaehtoisesti TaiYo:n jäseneksi, olet oikeutettu YTHS-maksun palautukseen. YTHS-maksun palautusta on haettava syyslukukauden osalta viimeistään 30.9. ja kevätlukukauden osalta viimeistään 31.1.; näiden aikarajojen jälkeen ei palautusta enää myönnetä.

Palautusta haetaan ylioppilaskunnan toimistosta sen aukioloaikoina. Palautusta hakiessa on palautettava oheisen linkin takaa löytyvä lomake täytettynä (saatavilla myös ylioppilaskunnan toimistosta) ja esitettävä kuitit molempien ylioppilaskuntien jäsenmaksuista. Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä TaiYo:n toimistosta.

Voit ladata YTHS-maksun palautushakemuksen tästä.

Leave a reply