Opiskelijan arki

Alla olevista linkeistä pääset nopeasti haluamaasi aiheeseen sivulla:

Opiskelijaruokailu

Joukkoliikenne

Opintotuki

Hyvinvointi ja terveys

Asuminen


Opiskelijaruokailu

Opiskelija saa voimassaolevaa opiskelijakorttia esittämällä opiskelija-alennuksen opiskelijaravintoloissa. Alennettu lounashinta ravintoloissa on yleensä 2,50€ – 2,70€.

Taideyliopiston kampusravintolat

Ravintoloiden aukioloajat ja linkit voimassaoleviin ruokalistoihin.

Sibelius-Akatemian ravintolat

Musiikkitalo: Restel/Musiikkitalon Ravintola

 • avoinna ma-pe 11-14, la-su kiinni

N-talo: Ravintola Tempo

 • avoinna ma-pe 8.30-16.00, la-su kiinni
 • lounas noutopöydästä ma-pe 11.00-13.30, tuettu lounas 11.00-15.00

R-talo: Café Feeniks

 • suljettu toistaiseksi

Teatterikorkeakoulun ravintola

TeaK: Amica Teak

 • avoinna ma-to 8.30-17.00, pe 8.30-16.00
 • lounas ma-to 11.00-17.00, pe 11.00-16.00

Muut opiskelijaravintolat

Myös muiden yliopistojen ja korkeakoulujen ravintoloissa voi käydä syömässä. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) omistamalla UniCafe-ketjulla on monia ravintoloita ympäri Helsinkiä. UniCafe-ravintoloiden sijainnit, ruokalistat ja hinnastot löytyvät UniCafen nettisivuilta.
Myös useissa Fazerin Amica-ravintoloista saa opiskelijahintaisen lounaan. Amican ravintoloiden sijainnit ja ruokalistat löytyvät täältä.
Lisäksi opiskelijahintaisen lounaan voi käydä syömässä mm. Hämäläis-Osakunnan Osakuntabaarissa, joka sijaitsee Tavastian vieressä Urho Kekkosen kadulla.


Joukkoliikenne

Lähiliikenne (HSL)

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä käytetään ladattavaa matkakorttia tai puhelinsovellusta, joka toimii maksuvälineenä Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan sekä lähiseudun joukkoliikenteessä. Matkakortin käyttäjänä voit liikkua saumattomasti kaupungista toiseen, bussista lähijunaan ja Helsingissä metrolla, raitiovaunulla ja Suomenlinnan lautalla. Matkojen hinnoittelu perustuu keväästä 2019 lähtien kuntarajojen sijaan ns. vyöhykemalliin, josta löytyy tarkempia tietoja HSL:n nettisivuilta.

Henkilökohtaiselle matkakortille voi ladata aikaa eli kautta ja rahaa eli arvoa. Matkakorttia voi ladata HSL:n palvelupisteissä ja automaateissa, VR:n myyntipisteissä, pääkaupunkiseudun R-kioskeilla sekä muutamissa ruokakaupoissa. Lähimmän latauspisteen näet verkosta osoitteesta www.hsl.fi/myyntipaikkahaku.

Pysyvästi pääkaupunkiseudulla asuvat opiskelijat saavat ladattua matkakorttiinsa kautta 45 % alennuksella, itse kortti maksaa 5 €. Tilapäisesti pääkaupunkiseudulla asuvilla ei ole oikeutta opiskelija-alennukseen (poikkeuksena vaihto-opiskelijat) ja he voivat hankkia ainoastaan haltijakohtaisen matkakortin. Tilapäisestä asumisesta tehdään muuttoilmoitus kunnan maistraattiin, josta saa kotipaikkatodistuksen matkakortin ostamista varten. Lisätietoja: www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusliput/opiskelijat.

Myöhempinä vuosina voit päivittää oikeutesi opiskelija-alennukseen missä tahansa palvelupisteessä näyttämällä opiskelijakorttisi uudella lukuvuositarralla varustettuna. Mikäli sinulla ei ole opiskelijakorttia, voit saada alennuksen viemällä HSL:n palvelupisteeseen oman akatemiasi opintopalveluista saatavan lomakkeen. Ruuhkien välttämiseksi HSL on järjestänyt myös tilapäisiä palvelupaikkoja mm. Helsingin yliopiston keskustakampuksen yhteyteen.

Lisätietoja: www.hsl.fi
Nopeimman reitin minne vain pääkaupunkiseudulla selvittää Reittiopas: www.reittiopas.fi

Muu liikenne

Junaliikenteessä saa alennusta esittämällä opiskelijakortin (jos et ole vielä saanut opiskelijakorttiasi, kysy lisätietoja VR:ltä.) Opiskelijakortti tulee näyttää aina lipun oston ja tarkastuksen yhteydessä. Kortissa on oltava voimassaoleva lukuvuositarra. Lisätietoja: www.vr.fi.

Linja-autoliikenteessä Matkahuolto tarjoaa opiskelija-alennusta bussiyrittäjien ilmoittamien alennusehtojen mukaisesti. Alennuksen saa voimassaolevaa opiskelijakorttia näyttämällä. Onnibus taas tarjoaa kaikille edullisia bussiyhteyksiä useisiin kaupunkeihin Suomessa. Lisätietoja: www.matkahuolto.fi ja www.onnibus.com.


Opintotuki

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat voivat lisäksi saada yleistä asumistukea (ks. alla). Opintotuen tarkoituksena on turvata opiskeluaikainen toimeentulo. Myöntämisperusteita ovat päätoiminen opiskelu, opinnoissa edistyminen ja taloudellisen tuen tarve. Lisää tietoa opintotuesta löydät Kelan sivuilta www.kela.fi/opintotuki sekä Artsista: Opiskelu > Opiskelijan arki ja hyvinvointi > Opintotuki ja muut etuudet. Tarkista aina oma henkilökohtainen opintotukitilanteesi Kelasta – opiskelijatoverisi tilanne voi olla erilainen!

 • Opintoraha on valtion rahoittama avustus, joka maksetaan kuukausittain. Opintoraha on veronalaista tuloa. Opintorahan määrään vaikuttavat oppilaitoksesi, ikäsi, asutko itsenäisesti vai vanhempasi luona, oletko avioliitossa ja onko sinulla lapsia. Itsenäisesti asuvan, lapsettoman korkeakouluopiskelijan opintorahan määrä on 1.8.2020 alkaen 252,76 €.
 • Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Jos Kela myöntää sinulle lainatakauksen, voit hakea lainan valitsemastasi pankista. Sovit opintolainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta pankkisi kanssa. Opintolainaa voi saada enintään 650 €/kk, ulkomaan opinnoissa 800 €/kk. Lainantakausta ei ole pakko käyttää, ellei sitä tarvitse. Opiskelijan kannattaa pyytää eri pankeilta tarjous opintolainasta, sillä lainaehdot voivat vaihdella pankeittain. On tärkeää tutustua huolella lainaehtoihin.
 • Opintotukihakemuksen jättämisen jälkeen tapahtuvista muutoksista on välittömästi ilmoitettava Kelalle. Muutoksista ilmoitat kaikkein kätevimmin asiointipalvelussa Kelan nettisivuilla (www.kela.fi/opiskelijat). Liikaa tai perusteetta maksettu tuki peritään takaisin.
  • Opintotukikuukausien määrä riippuu suoritettavan tutkinnon laajuudesta ja siitä, milloin olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi.
  • Opintotuki myönnetään ensin alemman korkeakoulututkinnon suorittamiseen sen laajuuden perusteella. Kun olet suorittanut alemman korkeakoulututkinnon, ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista varten myönnetään se tukikuukausimäärä, joka on jäljellä tutkintojen yhteenlasketun laajuuden mukaisesta enimmäistukiajasta (kuitenkin enintään suoritettavan ylemmän korkeakoulututkinnon laajuuden mukainen enimmäistukiaika).
  • Jos yliopisto-opiskelija opiskelee kesäkuukausien aikana päätoimisesti ja suorittaa tutkintoonsa kuuluvia opintoja, voidaan tuki myöntää erillisestä hakemuksesta myös kesä-, heinä- ja elokuuksi. Huomioithan että myös kesäopintotuki kuluttaa käytössä olevia opintotukikuukausia normaaliin tapaan. Hae kesäopintotukea joko verkossa Kelan Opintotuki-sivulla tai opintotuen muutoslomakkeella.
  • Jos sairastut kesken opintojen, voit jäädä sairauslomalle. Sairausajalta voit opintotuen sijaan saada sairauspäivärahaa. Lisätietoja: www.kela.fi/opintotuki-jos-sairastut.

HUOM: Opintotuessa, kuten muissakin sosiaalietuuksissa, on yleensä edellytys Suomen kansalaisuudesta. Mikäli et ole Suomen kansalainen, voit olla oikeutettu opintotukeen Suomessa jos:

Opinnoissa edistyminen

Opintotuen saaminen edellyttää opinnoissa edistymistä. Jos sinulle ei ole kertynyt tarpeeksi opintosuorituksia, Kela tai opintotukilautakunta lähettää sinulle selvityspyyntökirjeen. Vastaa selvityspyyntöön ja selvitä syyt, joiden vuoksi opintosi ovat hidastuneet. Opintotuen maksamista voidaan jatkaa, jos opintosi ovat tilapäisesti hidastuneet hyväksyttävästä syystä. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi oma tai lähiomaisen sairaus tai muuten vaikea elämäntilanne. Kela tai opintotukilautakunta voivat myös edellyttää, että suoritat tietyssä ajassa vaaditun määrän opintoja.

Opintotukesi maksaminen lakkautetaan, jos:

 • et vastaa selvityspyyntöön, tai
 • et esitä hyväksyttäviä syitä opintojen hitaaseen edistymiseen.

Opintotuki voidaan myös periä takaisin, jos sinulla on ollut opintosuorituksia erityisen vähän ja olosuhteistasi ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella. Jos haluat pienentää edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää, voit perua tukea tai palauttaa jo maksettua tukea. Tuki kannattaa perua, jos lukuvuosi, jolloin opintojesi edistyminen on hidastunut, on yhä kesken. Lisätietoja: www.kela.fi/opintojen-edistyminen-korkeakouluopinnot.

Jos nostat opintolainaa korkeakoulututkinto-opintojesi aikana ja suoritat tutkinnon määräajassa, voit saada opintolainahyvityksen. Se tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainastasi. Opintolainahyvitys koskee vain korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintonsa 1.8.2014 tai sen jälkeen. Lisätietoja: www.kela.fi/opintolainahyvitys.

Opintotuen tulovalvonta

Vuoden aikana ansaitsemasi tulot vaikuttavat opintotukeen. Tulovalvonnassa tuloina otetaan huomioon muun muassa:

 • palkkatulot
 • veronalaiset sosiaalietuudet ja aikuiskoulutustuki
 • osinkotulot
 • vuokratulot
 • perhe-eläke
 • lomarahat ja luontoisedut
 • freelancer-palkkiot
 • reserviläispalkka.

Myös saamasi apurahat ja stipendit ovat tuloa opintotuen tulovalvonnassa. Ulkomaiseen opiskelijavaihtoon tarkoitettua apurahaa ei kuitenkaan huomioida tulona. Opintorahaa, asumistukea ja opintolainaa ei myöskään huomioida tuloina.

Vuositulorajasi määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta olet kalenterivuoden aikana nostanut opintotukea. Tuloja ei tutkita opintotukea maksettaessa vaan sinun on itse huolehdittava, että vuositulorajasi ei ylity. Tulojen valvonta tehdään jälkikäteen verotustietojen valmistuttua. Liikaa maksettu tuki peritään takaisin opintotukisäädösten mukaan 7,5 % korolla. Tilanteen voi välttää opintotuen vapaaehtoisella palautuksella, joka tulee tehdä tukivuotta seuraavan toukokuun loppuun mennessä. Voit tarkistaa vuositulorajasi sekä peruuttaa tai palauttaa tukea Kelan sivuilla osoitteessa www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot.

Yleinen asumistuki

Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea. Yleinen asumistuki maksetaan aina ruokakuntakohtaisesti. Asumistuen määräytymiseen vaikuttavat ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta, ja bruttokuukausitulojen yhteismäärä.

Samaan ruokakuntaan kuuluvat:

 • samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset (avio- ja avopuolisot sekä isovanhemmat, vanhemmat ja lapset)
 • muualla asuva puoliso ja alaikäiset lapset
 • yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet
 • erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet, jos he ovat vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Eri ruokakuntaan kuuluvat:

 • päävuokralainen ja alivuokralainen, jos he eivät ole lähisukulaisia
 • erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet henkilöt, jos he eivät ole lähisukulaisia tai jos he eivät ole vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhteisvastuussa koko asunnon vuokrasta.

HUOM! Kela tulkitsee siis ruokakunnaksi kaikki yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet henkilöt. Esimerkiksi jaetussa kimppakämpässä kannattaa tästä syystä pyrkiä tekemään kaikille omat huonekohtaiset vuokrasopimukset, jotta vuokralaisia ei tulkita tulovalvonnassa samaksi ruokakunnaksi. Soluasunnossa, jossa kaikilla asukkailla on omat huoneet ja niihin erilliset vuokrasopimukset, henkilöt eivät muodosta keskenään ruokakuntaa vaan jokainen hakee itsenäisesti asumistukea omana ruokakuntanaan.

Voit tarkistaa asumistukesi suuruuden Kelan sivuilta löytyvällä asumistukilaskurilla (www.kela.fi/ laskurit). Asumislisän suuruutta laskettaessa tulot arvioidaan joko jatkuvina tuloina (säännölliset kuukausitulot) tai keskiarvotulona (kuukausittainen keskiarvo vuosituloista laskettuna, useimmiten opiskelijat ja freelancerit). Opintoraha huomioidaan tuloksi asumistukea laskettaessa, opintolainaa sen sijaan ei. Asumistukea ei huomioida opintotuen tulovalvonnassa. Asumistukea maksetaan myös kesäkuukausilta, vaikka et suorittaisi opintoja tuolloin.

Lisätietoja: www.kela.fi/asumiseen-tukea-opiskelijalle.


Hyvinvointi ja terveys

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden palveluja yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Vastaanottotoiminnan lisäksi YTHS tekee monenmoista työtä opiskelijoiden terveyden edistämiseksi. YTHS neuvoo ja opastaa eri tavoin miten hoidetaan terveyttä, ehkäistään sairauksia ennalta ja miten omilla valinnoilla ja elintavoilla voi vaikuttaa terveydentilaansa.

YTHS:n verkkosivuilla www.yths.fi on kattava terveystietopaketti, Töölössä ja Otaniemessä sijaitsevien terveysasemien yhteystiedot sekä tietoa niiden aukioloajoista, ajanvarauksesta ja maksuista. Sivuilla on myös mahdollisuus tehdä kysymyksiä YTHS:n verkkoneuvonnan asiantuntijoille.

YTHS:n palveluita voi käyttää maksettuaan terveydenhoitomaksun (ei koske jatko-opiskelijoita). Voit käyttää YTHS:n palveluja valmistumisestasi huolimatta yhtä pitkään kuin ylioppilaskunnan jäsenyytesikin on voimassa, eli koko lukuvuoden tarralla 31.7. saakka ja syyslukukauden tarralla 31.12. saakka.

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta tulee voimaan 1.1.2021. Kevätlukukauden 2021 korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle viimeistään 31.1., sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 31.1. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.

Opintopsykologi

Opintopsykologi tukee Taideyliopiston tutkinto-opiskelijoita oppimiseen, opiskeluun ja opiskeluhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tavallisia teemoja opintopsykologin vastaanotolla ovat opintojen sujumiseen, jaksamiseen, jännittämiseen, motivaatioon, ajankäyttöön, aikaansaamiseen, oppimisvaikeuksiin, taiteilijaidentiteettiin sekä valmistumiseen ja työelämään liittyvät haasteet.

Käynnit opintopsykologilla ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja maksuttomia. Vastaanottokäynnin pituus on 45-60 min. ja tapaamiskertoja on tarpeen mukaan 1-5/opiskelija/lukuvuosi. Tarvittaessa sovitaan ohjautumisesta muun tuen tai jatkotuen piiriin. Kiireellisissä ja hoitoa vaativissa mielenterveysasioissa tulee olla yhteydessä YTHS:ään tai terveyskeskukseen.

Tarkempaa tietoa opintopsykologipalveluista ja ohjeet ajanvaraukseen löytyy Artsista: Opiskelijalle > Opiskelijan arki ja hyvinvointi > Opintopsykologi

Yliopistopappi

Taideyliopiston papin vastaanotolla voi keskustella kaikesta maan ja taivaan välillä. Yleisimmät keskustelunaiheet liittyvät jaksamiseen, elämäntilanteeseen, ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin sekä erilaisiin henkisiin ja hengellisiin kysymyksiin. Pappiin voi ottaa yhteyttä riippumatta katsomuksesta, vakaumuksesta tai kuuluuko kirkkoon tai ei. Keskustelut käydään kunnioittaen sinun vakaumustasi, oli se sitten mikä tahansa.

Tarkempaa tietoa yliopistopapin palveluista ja ohjeet ajanvaraukseen löytyy Artsista: Opiskelijalle > Opiskelijan arki ja hyvinvointi > Yliopistopappi

Epäasiallisen kohtelun yhteyshenkilöt

Taideyliopistossa on epäasiallisen kohtelun suhteen nollatoleranssi, ja yliopistolla on lakisääteinen velvollisuus pyrkiä häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseen ja poistamiseen. Jos kohtaat opiskeluympäristössäsi kiusaamista, syrjintää, seksuaalista tai muuta häirintää tai muulla tavoin epäasiallista käytöstä, voit olla yhteydessä keneen tahansa turvalliseksi kokemaasi Taideyliopiston henkilökunnan jäseneen (esim. kurssin vastuuopettaja tai aine-/koulutusohjelmajohtaja) tai yliopiston nimeämiin tasa-arvoyhteyshenkilöihin (yhteystiedot) – heillä on oikeus ja velvollisuus viedä asiaa luottamuksellisesti eteenpäin. Tarkempia tietoja ja toimintaohjeita löytyy Taideyliopiston ohjeesta epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi.

Yliopiston yhteyshenkilöiden lisäksi myös opintopsykologit (ks. yllä) tarjoavat keskustelutukea esimerkiksi jos et ole varma, onko jokin toiminta epäasiallista. Ylioppilaskunnalla on puolestaan omat nimetyt häirintäyhdyshenkilöt, jotka tarjoavat neuvoja, keskusteluapua ja vertaistukea asian selvittämisessä ja viemisessä eteenpäin yliopistolla. Häirintäyhdyshenkilöinä toimii kaikkien kolmen akatemian opiskelijoita ja eri sukupuolten edustajia, mutta voit ottaa vapaasti yhteyttä keneen tahansa heistä akatemiarajoista tai sukupuolesta riippumatta. Keskustelut niin opintopsykologien kuin häirintäyhdyshenkilöidenkin kanssa ovat aina luottamuksellisia.

TaiYo:n häirintäyhdyshenkilöt löytyvät Yhteystiedot-sivulta. Suosittelemme kaikkia myös tutustumaan TaiYo:n asiallisen kohtelun huoneentauluun ”Kohtelethan minua hyvin”.

Nyyti ry

Nyyti ry edistää opiskelijoiden mielenterveyttä tarjoamalla monipuolista tietoa ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskeluarjessa jaksamiseen liittyvissä asioissa. Voit osallistua chatteihin, nettiryhmien keskusteluihin tai vaikkapa elämäntaitokurssille. Lisätietoja Nyytin palveluista sekä muuta hyödyllistä opiskeluun ja elämään liittyvää tietoa löytyy Nyytin nettisivuilta www.nyyti.fi.

Unisport

Taideyliopisto tukee läsnäolevien tutkinto-opiskelijoidensa liikkumista niin, että he voivat käyttää Unisportin liikuntapalveluita alennettuun hintaan. UniSport tarjoaa liikunnallisia elämyksiä kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille Helsingin keskustassa, Töölössä, Kumpulassa, Viikissä, Meilahdessa ja Otaniemessä. Tarjolla on monipuolisesti kuntosaliharjoittelua, ryhmäliikuntatunteja, palloiluvuoroja, seuratoimintaa sekä hierontaa, ravitsemusvalmennusta ja personal training-palveluita. Lisätietoja Unisportin palveluista, aikatauluista ja hinnastoista löytyy osoitteesta www.unisport.fi.

Kuopion kampuksen opiskelijoiden käytössä ovat puolestaan SYKETTÄ – Kuopion korkeakoululiikunnan palvelut. Lisätietoja: https://sykettä.fi/kuopio/fi.

 


Asuminen

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas)

Hoasilla on vuokra-asuntoja ympäri pääkaupunkiseutua. Valtaosa asunnoista on 2-3 huoneen ja keittiön/keittokomeron huoneistoja, jotka soveltuvat sekä perheellisille opiskelijoille että ns. soluasunnoksi toisen opiskelijan kanssa jaettavaksi. Huoneen vuokra on n. 250–450 €/kk ja yksiön tai kaksion 450–850 €/kk asunnon iän ja varustetason mukaan. Hoasilta on mahdollista hakea myös kämppisasuntoa tai perheasuntoa. Hoasin nettisivuilla toimii myös kirpputori (kohdassa Asumisopas), jossa julkaistaan ilmoituksia myytävistä kalusteista. Lisätietoja: www.hoas.fi

Osakunnat

Osakunnilla on tarjolla runsaasti kohtuuhintaisia opiskelija-asuntoja Helsingin seudulla. Jotta voit hakea osakunta-asuntoa, sinun täytyy liittyä osakuntaan. Lisätietoja: www.osakunta.fi/osakunnat

Clavis

Clavis on Sibelius-Akatemian opiskelijoille tarkoitettu asuntola Helsingin Etelä-Haagassa. Clavikseen voit hakea asukkaaksi heti kun on hyväksytty Sibelius-Akatemian opiskelijaksi. Asuntoja on kaikkiaan 105 kpl, joista muutama vapautuu vuosittain. Asunnot ovat 18 m2 ja 23 m2 kokoisia yksiöitä, joissa on suihku, WC, minikeittiö ja nettiyhteys. Talossa on sauna, pesutupa, harjoitteluhuoneita, seurustelutilat ja juhlasali. Lisätietoja: www.clavishouse.fi

Muita vaihtoehtoja

Joillakin pankeilla, vakuutusyhtiöillä ja säätiöillä on opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja tai asuntoloita, joiden vuokrat ovat usein edullisempia kuin vapailla markkinoilla. Opiskelijat voivat hakea myös kaupunkien vuokra-asuntoja. Pääkaupunkiseudun kuntien vuokra-asunnoista löydät tietoa osoitteista www.hel.fi/kv/stadinasunnot-fiwww.espoonasunnot.fi ja www.vav.fi .

Asumisoikeusasunto on myös yksi mahdollisuus omaksi kämpäksi. Kuukausittaisen käyttövastikkeen lisäksi maksetaan sisäänmuuttaessa asumisoikeusmaksuna 10–15 % asunnon hinnasta, jolloin siihen saa pysyvän asumisoikeuden. Poismuuttaessa asumisoikeusmaksun saa takaisin. AO-asuntojono on joka paikkakunnalla, kannattaa kysellä!

Vapaiden markkinoiden asuntoja kannattaa metsästää verkosta erilaisilta asuntosivustoilta (ks. linkit alla) ja sosiaalisesta mediasta; mm. Facebookista löytyy useita ryhmiä, joissa jaetaan tietoa vapautuvista vuokra-asunnoista ja huoneista kimppakämpissä. Myös lehtien ilmoituspalstoja kannattaa seurata (niin Helsingin Sanomia kuin paikallislehtiäkin), ja vanhat kunnon ilmoitustaulutkin voivat olla huomionarvoinen foorumi. Kannattaa myös hyödyntää verkostojaan ja pitää ääntä muuttoaikeistaan: mitä useampi kaveri tai sukulainen tietää tilanteesi, sitä useampi voi olla avuksi!

Hyödyllisiä linkkejä
www.opiskelija-asunnot.fi
www.nuorisosaatio.fi
www.oikotie.fi
www.etuovi.com
www.vuokraovi.com
www.sato.fi
www.ovv.fi
www.lumo.fi
www.asuntohelppi.fi
www.kimppakamppa.fi
www.oranssi.net

Muista muuttoilmoitus

Muuttaessasi pysyvästi toiselle paikkakunnalle sinun on tehtävä muuttoilmoitus, jotta postisi kulkee oikeaan paikkaan ja väestörekisteritiedot päivittyvät. Kun olet tehnyt ilmoituksen, uudet osoitetietosi välittyvät automaattisesti eri viranomaisille, kuten Kelaan ja verohallintoon. Kätevimmin teet muuttoilmoituksen verkkopalvelussa www.posti.fi/muuttoilmoitus, minkä lisäksi voit tehdä muuttoilmoituksen myös postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella.

Huom! Postiin tehdyt muuttoilmoitustiedot eivät välity Taideyliopiston opiskelijarekisteriin, joten huolehdithan että osoitetietosi ovat sielläkin ajan tasalla. Osoitteenmuutoksen voit tehdä helpoiten itse Pepissä.