Hae TaiYo:n hallitukseen 2024

Haluatko vaikuttaa itse siihen, mitä Taideyliopiston ylioppilaskunta tekee ensi vuonna? Millainen se on, mitä asioita se ajaa, miten yliopistoyhteisöä kehitetään? Hae TaiYo:n hallituksenmuodostajaksi tai hallituksen jäseneksi 2024!

 

Mitä TaiYo:n hallitus tekee?

Hallitus johtaa ylioppilaskunnan toimintaa ja arkea. Hallituksen tehtävänä on ajaa opiskelijoiden asiaa Taideyliopistossa ja yhteiskunnassa ja rakentaa taideyliopistolaista yhteisöä yli akatemiarajojen. Käytännössä hallitus kokoustaa kerran viikossa ja esimerkiksi:

  • ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin Taideyliopistossa ja yhteiskunnassa
  • valitsee opiskelijaedustajia eri toimielimiin Taideyliopistossa
  • tapaa säännöllisesti yliopiston johtoa
  • keskustelee yliopiston hallinnon kanssa ajankohtaisista, opiskelijaa koskettavista asioista
  • päättää TaiYo:n avustusten jakamisesta
  • rakentaa akatemioiden välistä yhteistyötä järjestämällä erilaisia tapahtumia, kuten juhlia ja keskustelutilaisuuksia ja toisaalta
  • osallistuu kulttuuripoliittiseen keskusteluun poikkitaiteellisesta opiskelijanäkökulmasta

Hallituksen puheenjohtaja johtaa ylioppilaskuntaa yhdessä pääsihteerin kanssa, vastaa hallituksen toiminnasta ja edustaa ylioppilaskuntaa niin Taideyliopistossa kuin julkisuudessakin.

 

Keitä hallitukseen kuuluu?

Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja mukaan lukien 6–10 jäsentä, ja jäseniä valitaan vähintään yksi joka akatemiasta, josta on enemmän kuin yksi ehdokas. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallituksen jäsenillä on yhteisen hallitustyöskentelyn lisäksi omia vastuualueita, kuten viestintä, koulutuspolitiikka tai yhteistyö jaostojen ja järjestöjen kanssa.

Hallituksen tukena toimivat pääsihteeri ja muut ylioppilaskunnan työntekijät.

 

Mitä eroa on hallituksella ja edustajistolla?

Ylioppilaskunnan edustajisto on suurempi (15 jäsentä), kokoustaa harvemmin ja päättää ylioppilaskunnan ylätason asioista, kuten jäsenmaksusta, budjetista ja hallituksen toiminnan suuntaviivoista. Edustajisto valitaan vaaleilla kahden vuoden välein.

Edustajisto puolestaan valitsee hallituksen vuodeksi kerrallaan, ja hallituksen tehtävänä on johtaa ylioppilaskunnan käytännön toimintaa arjessa.

 

Miten hallitukseen pääsee?

TaiYo:n hallitukseen voi hakea kuka tahansa ylioppilaskunnan jäsen. Jos olet kiinnostunut, lähetä vapaamuotoinen hakemus TaiYo:n pääsihteeri Lauri Grünthalille maanantaihin 20.11. klo 15.00 mennessä. Kerro hakemuksessa, miksi olet kiinnostunut hallituksessa toimimisesta ja miksi juuri sinä olisit siinä hyvä. Pääsihteeri välittää hakemukset eteenpäin edustajistolle ja sen valitsemalle hallituksenmuodostajalle.

TaiYo:n edustajisto valitsee seuraavan vuoden hallituksen marras-joulukuussa. Edustajisto valitsee ensin hallituksenmuodostajan, joka kokoaa hallituksen muista hakijoista. Hallituksenmuodostaja esittää hallituskokoonpanoa edustajistolle, joka nimittää hallituksen tehtäväänsä. Hallituksenmuodostajasta tulee uuden hallituksen puheenjohtaja.

 

Mitä hallitustoiminta vaatii?

Hallitus kokoontuu lukukausien aikana yleensä kerran viikossa, minkä lisäksi hallituksen jäsenet työskentelevät jonkin verran itsenäisesti kokousten ulkopuolella. Hallituksessa toimiminen ei edellytä erityistä aiempaa kokemusta ylioppilaskunnasta tai muista opiskelijajärjestöistä – kiinnostus riittää.

Hallituksen jäsenen työmäärä mitoitetaan niin, että hallituksessa olo on mahdollista opintojen ohella. Puheenjohtajalta tehtävä vaatii noin puolipäiväistä sitoutumista koko vuodeksi, muilta hallituksen jäseniltä muutaman tunnin työpanosta viikossa. Tänä vuonna puheenjohtajan palkkio on ollut 600 €/kk ja muiden hallituksen jäsenten palkkio 150 €/kk. Tehtävään saa perehdytyksen, minkä lisäksi hallituksen rinnalla ylioppilaskunnan päivittäistä toimintaa pyörittävät myös pääsihteeri ja muut työntekijät. Hallituksen edellytetään sitoutuvan tehtävään lähtökohtaisesti koko vuodeksi 2024.

Hallitusvuosi on mieleenpainuva ja ainutlaatuinen kokemus, joten kannustamme lämpimästi juuri sinua hakemaan mukaan! Älä ajattele, ettet osaisi tai olisi tarpeeksi hyvä – hallituksen jäsenet perehdytetään tehtäväänsä ja kuten sanottua, tärkeintä on innostus hallituksessa toimimiseen.

 

Mitä hallitustoiminnasta saa?

Ylioppilaskunnan hallituksessa saa kokemusta vaikuttamistyöstä, järjestötoiminnasta ja hallinnosta, siis rakenteista Taideyliopistossa ja yhteiskunnassa. Hallituslaisen tie voi vuoden aikana viedä niin esiintymislavalle kuin kahvipöytään keskeisimpien nykyisten ja tulevien päättäjien kanssa, ja hallitusvuodesta voi halutessaan rakentaa hyvinkin omannäköisensä.

Konkreettisesti hallitustoiminnasta saa kuukausittaisen palkkion lisäksi halutessaan opintopisteitä. Hallitusvuodesta saa myös työtodistuksen, ja ylioppilaskunnan hallituksessa toimiminen on arvokas cv-merkintä.

 

Puheenjohtajaksi?

Hallituksen puheenjohtajaksi ei ole erityisiä osaamisvaatimuksia. Käytännössä johtamiskokemus on eduksi, ja hallituksen puheenjohtajalta vaaditaan myös hallituksen jäsentä enemmän aikaa ylioppilaskuntatyöhön. Puheenjohtaja vastaa hallituksen jäsenten ja hallitustyön johtamisesta ja edustaa ylioppilaskuntaa tarvittaessa pitäen esimerkiksi puheita Taideyliopiston avajaisissa ja vappuna Ullanlinnanmäellä.