TaiYo:n arvot: taide, tiede ja sivistys

Taideyliopiston ylioppilaskunnalle hyväksyttiin keväällä sen historian ensimmäinen strategia. Strategiassa määritellään TaiYo:lle pitkäaikaisten tavoitteiden lisäksi sen arvot. TaiYo:n arvot ovat Taide, tiede ja sivistys, Ekologisuus, Kriittisyys sekä Yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus. Arvojen määritelmät löytyvät strategiasta, mutta halusimme kuulla myös yhteisössä toimivien ajatuksia niistä. Pyysimmekin siksi ylioppilaskunnan aktiiveja pohtimaan mitä nämä arvot heille tarkoittavat ja merkitsevät.

Taide, tiede ja sivistys ovat tärkeinä arvoina Taideyliopiston ylioppilaskunnan toiminnan ytimessä. Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajiston keskusteli erityisesti taiteen merkityksestä:

Mikael Karkkonen:

Miksi tosi usein keskustelu on että puhutaan tieteestä ja taiteesta? Näiden rinnastaminen tai vertaaminen toisiinsa ei aina ole mielekästä.

Johannes Pessi:

Kummatkin ovat arvokkaita itsenään. Taide on tuotos siitä, että maa on muhevaa ja valmis kukkimaan. Jollei taiteeseen panosteta, kulttuuri ja taide kuivuu.

Viivi Tigerstedt:

Taide on lokikirja. Se on kerrostumaa ihmisyydestä, historiaa joka jatkuu yhä. Taiteessa yhdistyy kaikki mikä ihmisessä on mielenkiintoista. Se on reflektiota historiasta ja reflektiota tulevaisuudesta. Taiteen luominen on kommunikointia ja ihmisten omat kulttuuriset lähtökohdat vaikuttavat paljon siihen miten kukakin luo taidetta.

Johannes:

Taiteen merkitystä on vaikea sanoittaa, mutta yhdellä sanalla sanottuna minulle se merkitsee elämää. Taide on ollut tiivisti osa omaa elämääni poikakuorosta asti. Mitä jos menettäisi taiteen? Siitä syntyisi varmasti syväkin kriisi, jos ominaisin tapa ilmaista itseään häviäisi. Taiteessa on minulle mukana myös ripaus kunnianhimoa. Pystyy tekemään jotain, minkä joku toinen luokittelee korkeatasoiseksi. Pystyy luomaan jotain vaikuttavaa.

Mikael:

Minulle taide, omalla kohdallani teatteri, on ollut kutsumus. Kiinnostus tutkia ja jakaa jotain todella keskeistä olemassaoloon liittyvää. Elämä ei ole ikuinen, mutta taide on.

Ehkä taide koskettaa erityisen voimakkaasti silloin, kun löytää itsensä sen käsikirjoituksesta. Esityksen jälkeen katsoja on kertonut minulle, että hän on mennyt esityksen aikana palasiksi, ja muodostunut uudelleen. Taiteilijana tähän ei pelkästään voi kuitenkaan työskennellessä tähdätä.

Johannes:

Jokainen katsoo omista lähtökohdistaan teosta. Kun esiinnyt, näät kun toinen nauraa, toinen itkee. Tunnereaktio on välitön palaute. Oopperassa olen välikappaleena teoksen tekijälle, oman tulkinnan ja äänen kautta.

Viivi:

Kaikista hienoimpia hetkiä on, kun tunnistat toisen palautteessa tai reaktiosta jotain, minkä on itse joskus kokenut konsertissa. Ne hetket toimivat takaumina omiin merkittäviin kokemuksiin, jotka koskettavat yhä ihan käsittämättömällä tavalla.

Mitä taide sinulle merkitsee? Entä mikä on sen suhde tieteeseen ja sivistykseen?

Kaikkien arvojen määritelmät ja strategian löydät kokonaisuudessaan täältä: TaiYo:n strategia 2022-2026

Johannes Pessi on Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja. Johannes opiskelee klassista laulua Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Viivi Tigerstedt on Taideyliopiston ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja. Viivi opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolla instrumenttinaan harmonikka.

Mikael Karkkonen on Taideyliopiston ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja. Mikael opiskelee dramaturgian ja näytelmänkirjoittamisen koulutusohjelmassa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Mikael toimii myös opiskelijaedustajana Taideyliopiston hallituksessa.