TaiYo:n kestävyysviikko 8.–12.11.

TaiYo:n kestävyysviikkoa vietetään 8.–12.11. Kestävyysviikko on osa SYL:n ja 7 muun ylioppilaskunnan kanssa toteutettavaa Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta.

Hanke haastaa opiskelijat pohtimaan kulutustottumustemme vaikutuksia ja tekee tutuksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Hanke tutustuttaa opiskelijat erityisesti tavoitteeseen numero 12, joka keskittyy kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyteen sekä vastuulliseen kuluttamiseen. Osana hanketta kaikissa ylioppilaskunnissa järjestetään syys-marraskuussa 2021 ja 2022 vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä tapahtumia ja koulutuksia, jotka käsittelevät muun muassa vaate- ja elektroniikkateollisuuden vastuullisuutta. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä Reilun kaupan ja Eettisen kaupan puolesta ry:n kanssa. TaiYo:n tapahtumat näet alla.

Hankkeelle on myönnetty Suomen ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.

TaiYo:n kestävyysviikon tapahtumat

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja 9.11. klo 15–17
Zoom
Ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tätä linkkiä (aukeaa uuteen ikkunaan).

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla. Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Taideyliopiston ekokahvit 11.11. klo 15–15.50
Lisätietoa uniarts-sähköpostiin saapuneessa kalenterikutsussa

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus 11.11. kello 18–20
Zoom
Ilmoittaudu mukaan klikkaamalla tätä linkkiä (aukeaa uuteen ikkunaan).

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin. Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa? Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan. Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.