TaiYo:n edustajistovaaleissa Suomen korkein äänestysprosentti

TaiYo:n vuoden 2021 edustajistovaalien äänestysprosentti on 47,68 %. Edellisiin vaaleihin verrattuna äänestysprosentti tuplaantui ja kasvua tuli peräti 25 %-yksikköä. Valtakunnallisesti TaiYo:n äänestysprosentti oli ylivoimaisesti Suomen korkein. Linkki vaalitulokseen.

28.10.–3.11. käydyissä vaaleissa äänioikeuttaan käytti yhteensä 811 ylioppilaskunnan 1701 jäsenestä. Akatemiakohtaisista äänestysprosenteista eniten kasvua tapahtui Sibelius-Akatemiassa, jonka opiskelijoista ääntään käytti peräti 55,62 % verrattuna edellisvaalien alle 20 %:iin. Teatterikorkeakoulun opiskelijoista äänesti 37 % ja Kuvataideakatemian opiskelijoista 28 %.

TaiYo:n puheenjohtaja Sini Kaartinen näkee, että äänestysprosentin räjähdysmäinen kasvu on osoitus yhteisön vahvuudesta ja toisaalta taidealan opiskelijoiden kasvaneesta halusta vaikuttaa yhteisiin asioihin tilanteessa, jossa koronan runteleman alan merkitys näyttää säännöllisesti unohtuvan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Edustajistovaaleissa oli ehdolla 21 TaiYo:n jäsentä, joista 15 valittiin vertauslukujen suuruusjärjestyksen mukaisesti edustajiston jäseniksi ja loput varajäseniksi. SibAn vaaliliitto sai edustajistoon 12 paikkaa ja vaaliliittoihin kuulumattomat ehdokkaat loput kolme. Heistä yksi oli Kuvataideakatemiasta, yksi Teatterikorkeakoulusta ja yksi Sibelius-Akatemiasta.

Vaalien ääniharavaksi nousi Joel Wendelin Siban vaaliliitosta 146 äänellään. Wendelin sanoo olevansa tuloksesta sanaton ja arvioi, että tulos on osoitus opiskelijoiden aktivoitumisesta vaikuttamaan yhteisiin asioihin niin yliopistolla kuin yhteiskunnassa. Edustajistokaudelta hän odottaa mielenkiintoisia asioita, keskusteluja ja yhteistyötä kaikkien edustajiston jäsenten kesken.

Ylioppilaskunnan historian korkeimman äänestysprosentin taustalla vaikuttaa myös merkittävästi edellisvaaleja aktiivisempi vaalikampanjointi Taideyliopiston kampuksilla. Siban vaaliliitto sai edustajiston 15 paikasta peräti 12, ja liiton vastuuhenkilö Kristian Saarinen on yllättynyt Sibelius-Akatemian petrauksesta. ”Edustajistovaalien tulos tuntuu uskomattomalta! Äänestysaktiivisuus on ollut huimaa yliopistossa. Sibelius-Akatemian vaaliliitto tahtoo kiittää kaikkia äänestäjiään ja vaaleissa tavalla tai toisella mukana olleita. Kaikkien vaaliliiton ehdokkaiden läpimeno on varmasti positiivinen yllätys kaikille. Erityisesti Kuopion yksikölle tämä on merkittävä tapahtuma, kun kaksi edustajiston jäsentä on Kuopion yksiköstä. Tästä varsinainen työnteko vasta alkaa, toivon tulevalle edustajistolle antoisia keskusteluita ja merkittäviä päätöksiä”, kommentoi Saarinen.

Lopullinen vaalitulos löytyy kokonaisuudessaan täältä. Taideyliopiston ylioppilaskunta toivottaa onnea ja menestyksekästä edustajistokautta uusille edustajiston jäsenille ja varajäsenille!

Lisätietoja:

Lauri Grünthal
pääsihteeri
taiyo-paasihteeri@uniarts.fi
+358 40 710 4296