Taideopiskelijan ääntä tarvitaan

Eduskuntavaalien ennakkoäänestäminen on alkanut. Puolentoista viikon aikana kansa päättää, ketkä 200 kansanedustajaa eri vaalipiireistä tulevat päättämään Suomen tulevaisuudesta seuraavan neljän vuoden ajan kauaskantoisin seurauksin. Äänestää voi ennakkoon 22-28.3. ja vaalipäivänä 2.4. 

“Vaalit ovat se paikka, pörssijohtajalla ja taideopiskelijalla on periaatteessa yhtä paljon vaikutusvaltaa. Siellä uurnalla olemme samanarvoisia.”, pohtii Taideyliopiston ylioppilaskunnan edustajiston puheenjohtaja Sara Koiranen. 

Koiranen opiskelee parhaillaan Teatterikorkeakoulussa dramaturgiksi ja näytelmäkirjailijaksi. Hänen innostuksensa opiskelijatoimintaan on lähtöisin Turusta, jossa Koiranen on aiemmin opiskellut. Edustajiston puheenjohtaja vastaa TaiYon jäsenistön vaaleilla valitseman edustajiston toiminnasta, joka on ylioppilaskunnan ylin päätöksentekoelin. 

Vaaleissa juuri taideopiskelijoiden ääni tarvitsee lisää kantavuutta. Kulttuuribudjetti on jo mainittu Ylen vaalipaneelissa yhdeksi mahdolliseksi leikkauskohteeksi, vaikka esimerkiksi korona-ajan taidekentän kokemukset ovat yhä muistissa. Koiranen toivoo jokaisen muistavan, kuinka arvokas oikeus äänioikeus on. 

“Minusta on hienoa, että on tehnyt päätöksen äänestää. Paljon lukee kommentteja somesta, että millään ei ole mitään väliä ja se on tosi kurjaa. Konkreettinen esimerkki yksittäisten äänten merkittävyydestä on ollut vaikka Lapin vaalipiiristä, jossa yhdeksästä äänestä oli kiinni, saiko paikan keskusta vai vihreät.“ 

Ehdokasta etsiessä käytössä on runsaasti erilaisia vaalikoneita, joilla voi kartoittaa yleisesti eri puolueiden ja ehdokkaiden mielipiteitä. Ehdokkaiden omista materiaaleista somessa tai nettisivuilta löytyvät vaalikoneita paremmin eroavaisuudet eri ehdokkaiden välillä.  

“Tärkeää olisi tunnistaa, mitkä ovat ne kysymykset, jotka ovat juuri itselle niitä tärkeimpiä.”, Koiranen muistuttaa. 

Taideyliopisto on vahvistanut Koirasen kokemusta siitä, miten paljon opiskelijalla on eri mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi oman alansa tulevaisuuteen.  

“Opiskelijan äänen merkittävyys korostuu pienemmässä yhteisössä. Soisin jokaiseen yliopistoon yhteisöiltapäiviä, joita on vähintään noin kerran kuukaudessa.”, toteaa Koiranen. 

Yhteisöiltapäiviä vietetään erityisesti Teatterikorkeakoulussa. Opiskelijat ja opettajat kokoontuvat yhdessä keskustelemaan mitä oppiaineelle kuuluu, ja käydään mahdollista omaa alaa koskettavaa ajankohtaista keskustelua.  

“Ei ole mitään alaa korkeakouluissa ylipäätään, missä ei koko ajan tapahtuisi jotain ja olisi opiskelijoita puhututtavia aiheita.”