Tule mukaan vaatimaan taiteen ja kulttuurin osuuden nostamista prosenttiin valtion budjetista!

Taideyliopiston ylioppilaskunta sekä taide- ja kulttuurialan tuki- ja tuottajaorganisaatioiden keskusjärjestö Kulta ry ovat tänään käynnistäneet Kulttuuribudjetti prosenttiin -kampanjan. Kampanjan tavoitteena on eduskuntavaalien alla nostaa kulttuuripolitiikka vaalikeskusteluihin ja innostaa taide- ja kulttuurialan yhteisöjä, taiteen tekijöitä ja yleisöä vaatimaan taiteen ja kulttuurin osuuden nostamista prosenttiin valtion budjetin kokonaismenoista.

Taide ja kulttuuri ovat keskeinen osa ihmisen elämää, korvaamaton keino itsensä ja ympäröivän maailman hahmottamiseen sekä yhteisöllisyyttä, vuoropuhelua ja kriittisyyttä edistävä voima. Lisäksi niillä on merkittäviä hyvinvointia edistäviä ja kansantaloudellisia vaikutuksia. Taiteen ja kulttuurin elinvoiman ja vapauden turvaava julkinen rahoitus on kuitenkin jäänyt pahasti kehityksestä jälkeen. Niiden osuus valtion budjetista on tällä hetkellä vain 0,8 %, kun niiden osuus bruttokansantuotteesta, työllisyydestä ja kulutuksesta on 3–5 %.

Kampanja vaatiikin taide- ja kulttuuribudjetin nostamista 1,0 %:iin valtion talousarviosta, ja haastamme mukaan niin kaikki taide- ja kulttuurialan yhteisöt kuin kulttuurin arvon ymmärtävät yksityishenkilötkin. Kampanjaan voi osallistua jakamalla sosiaalisessa mediassa Kulttuuribudjetti prosenttiin -kampanjakuvaa ja kertomalla, miksi haluaisi lisäpanostuksia taiteeseen ja kulttuuriin. Samalla voi myös kertoa aihetunnisteella #josolisinkulttuuriministeri, mihin kaikkeen ainakin haluaisi panostaa lisää resursseja, jos pääsisi itse päättämään nykyistä suuremman kulttuuribudjetin käytöstä. Tavoitteen kulttuuribudjetin nostamisesta prosenttiin voi myös allekirjoittaa kampanjan verkkosivuilla.

Tule mukaan vaatimaan taiteen ja kulttuurin osuuden nostamista prosenttiin valtion budjetista!

  • Jaa kampanjakuva sosiaalisessa mediassa! Kampanjakuvat löytyvät Facebook-sivulta www.facebook.com/kulttuuribudjettiprosenttiin – sivusta kannattaa myös käydä tykkäämässä.
  • Allekirjoita kampanjan tavoite! Tavoitteen voi allekirjoittaa henkilökohtaisesti tai järjestön nimissä osoitteessa www.kulttuuribudjettiprosenttiin.fi.
  • Kerro, mihin kaikkeen kulttuurin kentällä sinusta ainakin tulisi panostaa lisää resursseja! Kantansa voi kertoa jakamalla kampanjakuvan aihetunnisteella #josolisinkulttuuriministeri.