Akateemisen kaunotaiteen palkinto Tero Heterolle

MEDIATIEDOTE
8.4.2017 klo 22.30

Taideyliopiston ylioppilaskunta on myöntänyt järjestyksessään neljännen Akateemisen kaunotaiteen palkinnon Tero Heterolle. Tero Hetero on muunsukupuolinen rap-artisti ja lauluntekijä, jonka musiikki on mielenkiintoinen sekoitus elektronista tanssimusiikkia ja räppiä yhdistettyinä kantaaottaviin sanoituksiin ja sukupuolen moninaisuutta korostaviin teemoihin. Palkinnon saaja julkistettiin ja palkinto jaettiin myöhään lauantaina 8.4. Teatterikorkeakoululla Taideyliopiston ylioppilaskunnan (TaiYo) 4-vuotisjuhlan yhteydessä.

Tero Hetero kutsuu itse musiikkityyliään romeorapiksi. Romeorap on tanssittavaa, kaunista ja nostattavaa musiikkia, jonka lyriikat kertovat Terolle tärkeistä asioista – mm. rakkaudesta, elämän ymmärtämisestä ja inhimillisyydestä – ja ovat usein myös hyvin kantaaottavia. Teron ensimmäinen single “En oo tyttö” syntyi kommenttina Perussuomalaisten nuorten #tyttö_poika -kampanjaan, ja uusin single “Tahdon” on tehty tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloon liittyen Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hanketta varten. Sukupuolen moninaisuus näkyy ja kuuluu vahvasti kaikessa mitä Tero tekee, ja palkintolautakunta näkikin hänet monella eri tavalla rajoja rikkovana artistina.

”Tämä palkinto on minulle erittäin merkittävä tunnustus tekemästäni työstä. Se, että tämä palkinto tulee taiteilijoilta taiteilijalle, merkitsee minulle valtavasti. On hienoa, että ajamani asiat tulevat tällä tavoin kuulluksi ja nähdyksi!”, kommentoi Tero Hetero saamaansa palkintoa. Teron debyyttialbumi julkaistaan touko-kesäkuun vaihteessa, ja sen rahoittamiseksi on ensi viikolla käynnistymässä mesenaattikampanja.

Taideyliopiston ylioppilaskunta perusti Akateemisen kaunotaiteen palkinnon vuonna 2014 ylioppilaskunnan 1-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, ja se jaetaan nykyään vuosittain ylioppilaskunnan vuosipäivän juhlinnan yhteydessä. Rahalliselta suuruudeltaan palkinto on ennen 1.8.2014 opintonsa aloittaneen opiskelijan yhden kuukauden täyden opintorahan ja asumislisän suuruinen, eli tänä vuonna 504,79 euroa. Palkintosumma muuttuu vuosittain opintotuen kehityksen mukaisesti, ja syksyllä voimaan astuvien opintotukileikkausten myötä ensi vuoden palkinto tuleekin olemaan rahalliselta arvoltaan selvästi pienempi. Palkintosummalla Taideyliopiston ylioppilaskunta haluaakin samalla muistuttaa, minkälaisella rahamäärällä opiskelijoiden oletetaan tulevan toimeen opintojensa aikana.

Akateemisen kaunotaiteen palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin nuorten taiteilijoiden näkökulmia sekä lisätä ennakkoluulottoman ja tulossa olevan taiteen arvostusta ja näkyvyyttä. Erityisenä tarkoituksena on uudistaa ajatusta hyvästä taiteesta ja vallata akateemisen, korkean ja kaunotaiteen käsitteet uuden, vasta tuloillaan olevan taiteen käyttöön. Palkinto jaetaan vuosittain nuorelle tai nuoria edustavalle taiteilijalle, taiteilijaryhmälle tai teokselle, joka laajentaa oman alansa ilmaisua tai tuo siihen jotakin uutta. Palkinto ei ole tunnustus jo tehdystä urasta vaan huomionosoitus ja kannustus uusille rohkeille avauksille ja lupaavalle taiteen aloja uudistavalle otteelle. Palkintoa jaettaessa korostetaan myös – ylioppilaskuntien lakisääteistä tehtävää mukaillen – taiteilijan kykyä aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen taiteilijuuteen, joka voi näkyä muun muassa osallistumisena yhteiskunnalliseen keskusteluun, työnä taiteen aseman edistämiseksi tai rajanylityksinä eri taiteenlajien välillä.

Palkinnon saajan valitsee ylioppilaskunnan hallituksen nimittämä palkintolautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna Taideyliopiston opiskelijat Michael Panula-Ontto (pj., Teatterikorkeakoulu), Emilia Hoving (Sibelius-Akatemia) ja Rosaliina Paavilainen (Kuvataideakatemia), ylioppilaskunnan pääsihteeri Ville Sinnemäki sekä Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu. Aiempina vuosina Akateemisen kaunotaiteen palkinnon ovat saaneet poikkitaiteellisesta toiminnastaan tunnettu vaasankatulainen Sorbus-galleria (2014), feministinen Blaue Frau -teatteriryhmä (2015) sekä taidetta ja transaktivismia yhdistävä Transforces-ryhmä (2016).

LISÄTIETOJA:

Tero Hetero
Haastattelupyynnöt Tomi Lindblom, puh. 040 528 8485, tomi.lindblom@visualmedia.fi
http://www.terohetero.fi

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo)
Puheenjohtaja Lauri Grünthal, puh. 040 710 4297, taiyo-pj@uniarts.fi
Pääsihteeri Ville Sinnemäki, puh. 040 710 4296, taiyo-paasihteeri@uniarts.fi
http://www.taiyo.fi

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) on Taideyliopiston opiskelijoiden yhteisö sekä etu- ja palvelujärjestö, jonka jäseniä ovat kaikki n. 1800 Taideyliopiston perustutkinto-opiskelijaa. Ylioppilaskunta syntyi 1.1.2013, kun Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät.