TaiYo lakittaa Mantan vappuaattona – tapahtuman keskiössä taide

Tänä vappuna on Taideyliopiston ylioppilaskunnan (TaiYo) vuoro lakittaa Havis Amandan patsas Helsingin Kauppatorilla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien kesken kiertävä lakitusvuoro osuu 3-vuotiaalle TaiYo:lle. Manta saa lakkinsa perinteiseen tapaan vappuaattona 30.4. klo 18.00, ja lakittajina on joukko TaiYo:n ensimmäisten toimintavuosien aktiiveja.

Ensimmäisessä lakituksessaan Taideyliopiston ylioppilaskunta on halunnut panostaa erityisesti tapahtuman taiteelliseen sisältöön ja kirjoittaa tapahtuman perinteistä kaavaa uusiksi. Lakitukseen johdatteleekin tällä kertaa värikäs poikkitaiteellinen performanssi, jossa nostetaan esiin ja kruunataan liian vähälle huomiolle jääviä ihmisryhmiä ja kannustetaan koulutusleikkausten keskellä rimpuilevaa Suomea taiteen avulla kohti uutta nousua. Teema näkyy osaltaan myös Havis Amandan päähän painettavassa lakissa.

Lakitusta edeltävässä performanssissa esiintyvät sopraano Anna-Maija Oka, mezzosopraano Laura Mäkitalo, näyttelijä Juha Ekola sekä Leija Lautamajan, Miia Palomäen ja Joni Steinin haitaripartio. Performanssin on ohjannut Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja, ohjaaja Piia Peltola, ja siinä kuullaan katkelmia dramaturgi Antti Lehtisen tekeillä olevasta näytelmästä. Kaikki esiintyjät ja taiteelliseen suunnitteluun osallistuneet ovat Taideyliopiston opiskelijoita.

Pääkaupunkiseudun opiskelijoiden vapunvietto jatkuu myös vapunpäivänä, jolloin ylioppilaiden perinteinen vapun vastaanotto alkaa Ullanlinnanmäellä klo 9.00. Juhlassa kuullaan Taideyliopiston ylioppilaskunnan, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edustajien puheet sekä musiikkia, josta vastaa Ylioppilaskunnan Laulajat. Ruotsinkieliset ylioppilaat puolestaan kokoontuvat Kaisaniemen puistoon klo 9 alkaen.

TaiYo toivottaa kaikki Taideyliopistolaiset ja muutkin kaupunkilaiset lämpimästi tervetulleiksi seuraamaan lakitusta – ohjelma alkaa Mantalla puoli kuuden jälkeen – sekä vapunpäivänä kuuntelemaan pj. Piia Peltolan puhetta ja nauttimaan piknik-tunnelmasta!

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Piia Peltola (erityisesti lakituksen teema ja taiteellinen sisältö):
puh. 044 980 4064, taiyo-pj (ät) uniarts.fi
Pääsihteeri Ville Sinnemäki (erityisesti tapahtuman käytännön järjestelyt):
puh. 040 710 4296, taiyo-paasihteeri (ät) uniarts.fi

 

Havis Amandan lakitusperinne vakiintui nykyiseen muotoonsa vuonna 1951, mutta epävirallisemmissa tunnelmissa Mantaa on lakitettu eri lähteistä riippuen ainakin vuodesta 1932 lähtien. Vielä 1970-luvulla Manta lakitettiin puolen yön aikaan kuun vaihtuessa.

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) on Taideyliopiston opiskelijoiden yhteisö sekä etu- ja palvelujärjestö, jonka jäseniä ovat kaikki n. 1800 Taideyliopiston perustutkinto-opiskelijaa. Ylioppilaskunta syntyi 1.1.2013, kun Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät.