Akateemisen kaunotaiteen palkinto Transforces-ryhmälle

MEDIATIEDOTE 11.4.2016

Akateemisen kaunotaiteen palkinto Transforces-ryhmälle

Taideyliopiston ylioppilaskunta on myöntänyt järjestyksessään kolmannen Akateemisen kaunotaiteen palkinnon Transforces-ryhmälle. Transforces on sukupuolen moninaisuuden ja trans*asian puolesta puhuva ja toimiva aktivisti- ja taiteilijaryhmä, jonka tavoitteena on transnäkyvyyden ja -hyvinvoinnin lisääminen sekä yhteiskunta, joka ymmärtää ja kohtaa sukupuolen moninaisuutta kunnioittavasti ja sensitiivisesti. Palkinnon saaja julkistettiin myöhään lauantai-iltana 9.4. Taideyliopiston ylioppilaskunnan (TaiYo) 3-vuotisjuhlan yhteydessä.

Transforces-ryhmän toimintaan kuuluu olennaisesti kantaaottava taide, ja keskeisenä perusteluna palkinnon myöntämiselle olikin juuri Transforcesille ominainen hyvän asian edistäminen taiteen keinoin. Transforces tunnetaan muun muassa sen maaliskuussa 2016 Suvilahdessa toteuttamasta, trans*aihetta ja sukupuolen moninaisuutta käsitelleestä Transforces On Stage -esitystaidekokonaisuudesta. Kaksiviikkoinen festivaali koostui mm. esityksistä, työpajoista, näyttelyistä, keskusteluista, keikoista ja juhlista.

”Olemme valtavan otettuja ja liikuttuneita tästä kunnianosoituksesta. On merkittävää ja tärkeää, että tässä ajassa nostetaan esiin vahvasti kantaaottavaa ja (trans*)poliittista taidetta. Ihanaa, että olemme tulleet nähdyiksi ja kuulluiksi”, kommentoi Transforces-ryhmän koordinaattori Annu Kemppainen.

Taideyliopiston ylioppilaskunta perusti Akateemisen kaunotaiteen palkinnon vuonna 2014 ylioppilaskunnan 1-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, ja se jaetaan nykyään vuosittain ylioppilaskunnan vuosipäivän juhlinnan yhteydessä. Rahalliselta suuruudeltaan palkinto on ennen 1.8.2014 opintonsa aloittaneen opiskelijan yhden kuukauden täyden opintorahan ja asumislisän suuruinen, eli tänä vuonna 504,79 euroa. Palkintosumma muuttuu vuosittain opintotuen kehityksen mukaisesti, ja saattaakin olla että tämänvuotinen palkinto jää tulevien opintotukileikkausten myötä kaikkien aikojen suurimmaksi. Palkintosummalla Taideyliopiston ylioppilaskunta haluaakin samalla muistuttaa, minkälaisella rahamäärällä opiskelijoiden oletetaan tulevan toimeen opintojensa aikana.

Akateemisen kaunotaiteen palkinnon tarkoituksena on edistää taiteen vapauteen ja kehitykseen liittyviä taiteellisia ja yhteiskunnallisia pyrkimyksiä, nostaa esiin nuorten taiteilijoiden näkökulmia sekä lisätä ennakkoluulottoman ja tulossa olevan taiteen arvostusta ja näkyvyyttä. Erityisenä tarkoituksena on uudistaa ajatusta hyvästä taiteesta ja vallata akateemisen, korkean ja kaunotaiteen käsitteet uuden, vasta tuloillaan olevan taiteen käyttöön. Palkintoa myönnettäessä korostetaan – ylioppilaskuntien lakisääteistä tehtävää mukaillen – taiteilijan kykyä aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen taiteilijuuteen.

Palkinto jaetaan vuosittain nuorelle tai nuoria edustavalle taiteilijalle, taiteilijaryhmälle tai teokselle, joka laajentaa alansa ilmaisua tai tuo siihen jotakin uutta. Palkinnonsaaja voi toimia millä tahansa taiteen alalla. Palkinto ei ole tunnustus jo tehdystä urasta vaan huomionosoitus ja kannustus uusille rohkeille avauksille ja lupaavalle taiteen aloja uudistavalle otteelle. Palkintoa jaettaessa tärkeää on omaperäisyys ja kiinnostavat ja radikaalit avaukset, minkä lisäksi voidaan korostaa rajanylityksiä eri taiteenlajien välillä, osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun erityisesti taiteen asemasta ja työtä taiteen aseman edistämiseksi.

Palkinnon saajan valitsee ylioppilaskunnan hallituksen nimittämä palkintolautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna Taideyliopiston opiskelijat Heta Aho (Sibelius-Akatemia), Haliz Muhilden (Kuvataideakatemia), Sanna Uuttu (Teatterikorkeakoulu) ja Johannes Vartola (Vapaan taiteen tila) sekä taiteen ja taiteilijoiden asemaa usein esillä pitänyt kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Aiempina vuosina Akateemisen kaunotaiteen palkinnon ovat saaneet poikkitaiteellisesta toiminnastaan tunnettu vaasankatulainen Sorbus-galleria (2014) sekä feministinen Blaue Frau -teatteriryhmä (2015).