Akateemisen kaunotaiteen palkinto House of Guccille

MEDIATIEDOTE 14.10.2020


Taideyliopiston ylioppilaskunta on myöntänyt järjestyksessään seitsemännen Akateemisen kaunotaiteen palkinnon The Gorgeous House of Gucci Finlandille. House of Gucci on ballroom-ryhmä, joka on näyttävällä ja rohkealla toiminnallaan tuonut uudenlaista näkyvyyttä niin ballroom-kulttuurille, vogue-tanssille kuin transihmisille. Yleensä Taideyliopiston ylioppilaskunnan vuosijuhlan yhteydessä jaettu palkinto julkistetaan tällä kertaa poikkeuksellisesti virtuaalisesti.

The Gorgeous House of Gucci Finland on vuonna 2019 perustettu kollektiivi, johon kuuluvat Lydia Ofimja, Kelet, Lola Lorenzo ja Amanda. He ovat lyhyessä ajassa nousseet suomalaisen ballroom-kulttuurin huipulle ja esiintyneet muun muassa Helsinki Pridessa, Ruisrockissa ja Flow-festivaalilla. Afroamerikkalaisten ja latinalaisamerikkalaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien keskuudessa 1970-luvun Harlemissa syntynyt ballroom-kulttuuri ja siihen kuuluva vogue-tanssi tarjoavat turvallisen tilan, jossa seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteettien moninaisuus on paitsi hyväksyttävää, myös juhlistettavaa. Lähes tyhjästä toimintansa aloittanut House of Gucci tekee alallaan uraauurtavaa työtä, joka nostaa esiin lahjakkaita artisteja ja tanssijoita, ja tuo samalla lisää näkyvyyttä niin transihmisille kuin kokonaiselle alakulttuurille, joka on perinteisten taideinstituutioiden tuen ulkopuolella.

”Haluamme kiittää Taideyliopiston ylioppilaskuntaa tästä suuresta kunniasta! Kiitos, että tuette marginalisoitujen ihmisryhmien luomaa taidetta. Toivottavasti nähdään taas pian lavoilla! Pysytään terveinä ja pidetään toisistamme huolta!”, kommentoivat The Gorgeous House of Gucci Finlandin Lola, Kelet ja Lydia Ofimja.

Taideyliopiston ylioppilaskunta perusti Akateemisen kaunotaiteen palkinnon vuonna 2014 ylioppilaskunnan 1-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, ja se jaetaan nykyään vuosittain ylioppilaskunnan vuosipäivän juhlinnan yhteydessä. Vuonna 2020 huhtikuiset juhlat jouduttiin kuitenkin perumaan koronavirusepidemian vuoksi, ja palkinto julkistetaan ylioppilaskunnan 7,5-vuotispäivänä lokakuussa. Rahalliselta suuruudeltaan palkinto on Helsingissä neljän hengen ruokakunnassa asuvan korkeakouluopiskelijan yhden kuukauden opintorahan ja asumistuen suuruinen, eli tänä vuonna 474,28 euroa. Palkintosumma muuttuu aina opintotuen kehityksen mukaisesti, ja vuonna 2018 sitä jouduttiin laskemaan aiemmin voimaan astuneiden opintotukileikkausten myötä. Palkintosummalla Taideyliopiston ylioppilaskunta haluaakin samalla muistuttaa, minkälaisella rahamäärällä opiskelijoiden oletetaan tulevan toimeen opintojensa aikana.

Akateemisen kaunotaiteen palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin nuorten taiteilijoiden näkökulmia sekä lisätä ennakkoluulottoman ja tulossa olevan taiteen arvostusta ja näkyvyyttä. Erityisenä tarkoituksena on uudistaa ajatusta hyvästä taiteesta ja vallata akateemisen, korkean ja kaunotaiteen käsitteet uuden, vasta tuloillaan olevan taiteen käyttöön. Palkinto jaetaan vuosittain nuorelle tai nuoria edustavalle taiteilijalle, taiteilijaryhmälle tai teokselle, joka laajentaa oman alansa ilmaisua tai tuo siihen jotakin uutta. Palkinto ei ole tunnustus jo tehdystä urasta vaan huomionosoitus ja kannustus uusille rohkeille avauksille ja lupaavalle taiteen aloja uudistavalle otteelle. Palkintoa jaettaessa korostetaan myös – ylioppilaskuntien lakisääteistä tehtävää mukaillen – taiteilijan kykyä aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen taiteilijuuteen, joka voi näkyä muun muassa osallistumisena yhteiskunnalliseen keskusteluun, työnä taiteen aseman edistämiseksi tai rajanylityksinä perinteisten taiteenlajien välillä.

Palkinnon saajan valitsee ylioppilaskunnan hallituksen nimittämä palkintolautakunta, johon kuuluivat tänä vuonna ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Oskari Ruuska, Taideyliopiston opiskelijat Jessie Bullivant (Kuvataideakatemia), Lilja Lehmuskallio (Sibelius-Akatemia) ja Selma Reynisdottir (Teatterikorkeakoulu) sekä koreografi, taiteellinen johtaja Sonya Lindfors. Aiemmin Akateemisen kaunotaiteen palkinnon ovat saaneet poikkitaiteellisesta toiminnastaan tunnettu Sorbus-galleria (2014), feministinen Blaue Frau -teatteriryhmä (2015), transaktivismia ja taidetta yhdistävä Transforces-ryhmä (2016), muunsukupuolinen rap-artisti Tero Hetero (2017), Huopalahden asemarakennuksessa toimiva kulttuuritila Asematila (2018) sekä säveltäjä, äänitaiteilija Tytti Arola (2019).

LISÄTIETOJA

The Gorgeous House of Gucci Finland
puh. 040 1427 147, houseofguccifinland@gmail.com
instagram.com/houseofguccifinland

Konstuniversitetets studentkår (KonSt)
Puheenjohtaja Sofia Charifi, puh. 040 710 4297, taiyo-pj@uniarts.fi
Pääsihteeri Ville Sinnemäki, puh. 040 710 4296, taiyo-paasihteeri@uniarts.fi

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) on Taideyliopiston opiskelijoiden yhteisö sekä etu- ja palvelujärjestö, jonka jäseniä ovat kaikki n. 1800 Taideyliopiston perustutkinto-opiskelijaa. Ylioppilaskunta syntyi 1.1.2013, kun Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät.