TaiYo: Taideyliopisto vaarantaa kansainvälisyytensä liian korkeilla lukuvuosimaksuilla

Kannanotto 10.6.2016

Taideyliopisto vaarantaa kansainvälisyytensä liian korkeilla lukuvuosimaksuilla

Taideyliopiston hallitus on kokouksessaan 9.6. päättänyt ryhtyä perimään 1.8.2017 lähtien opintonsa aloittavilta EU/ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta 5000 euron lukuvuosimaksua. Summa on selvästi korkeampi kuin vuoden alusta voimaan tulleen uuden yliopistolain asettama vähimmäismaksu 1500 euroa vuodessa.

Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo) on pettynyt yliopiston päätökseen, joka on selvästi ristiriidassa kansainvälistymistä korostavan Taideyliopiston strategian kanssa. Ruotsissa ja Tanskassa lukuvuosimaksujen käyttöönotto on johtanut EU/ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden katoon ja kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrän vähenemiseen. TaiYo pelkääkin, että myös Taideyliopiston päätös leikkaa toivotulta kansainvälistymiseltä siivet, ummehduttaa yliopiston ilmapiiriä ja rampauttaa koko suomalaisen taidekentän tulevaisuutta. TaiYo kannattaa koulutuksen maksuttomuutta kaikille ja on kuluvana keväänä tehnyt töitä sen puolesta, että Taideyliopiston lukuvuosimaksut pysyisivät lain säätämässä minimissä.

”Taideyliopistolla on ollut maine yliopistona, joka valitsee hakijoista vain parhaat. Miten käy maineelle nyt, kun yliopisto asettaa hakijoiden maksukyvyn taiteellisen potentiaalin edelle?”, kysyy TaiYo:n puheenjohtaja Piia Peltola. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia nousi äskettäin maailmanlaajuisessa taideyliopistoyksikköjen vertailussa jopa kolmanneksi akateemisen maineen osalta, joten usein kuullut väitteet hinnan ja laadun korrelaatiosta eivät pidä paikkaansa. “Taideyliopistossa lukuvuosimaksut koskevat vain hyvin pientä määrää opiskelijoita, ja niiden vaikutus yliopiston talouteen on mitätön. Yksittäiselle opiskelijalle maksu taas voi olla valtava kynnys – etenkin kun sen suhteuttaa taiteilijoiden keskimääräiseen tulotasoon”, Peltola jatkaa.

Lukuvuosimaksujen ollessa nyt tasolla joka varmuudella karkottaa osan hakijoista, on ensiarvoisen tärkeää, että yliopistolain edellyttämä apurahajärjestelmä saadaan mahdollisimman laajaksi ja toimivaksi. Maksuista päättäessään Taideyliopiston hallitus jätti apurahajärjestelmän tarkemman määrittelyn yliopiston rehtorin tehtäväksi. Taideyliopiston ylioppilaskunta kannustaakin vahvasti rehtori Jari Perkiömäkeä määrittelemään apurahajärjestelmän mahdollisimman kattavaksi ja helposti ennakoitavaksi, jotta se aidosti mahdollistaa taloudellista tukea tarvitsevien opiskelijoiden hakeutumisen Taideyliopistoon myös jatkossa ja minimoi näin lukuvuosimaksujen yliopistolle aiheuttamat haitat.

Lisätietoja: TaiYo:n hallituksen puheenjohtaja Piia Peltola, taiyo-pj (ät) uniarts.fi, puh. 044 980 4064