Ota yhteyttä kansanedustajiin ja vaikuta opintotukileikkauksiin!

Päätöksiä opintotukileikkausten suhteen tehdään pian, joten nyt on aika vaikuttaa! Vaikka poliitikot sanoisivat, että leikkauksille ei ole vaihtoehtoja, fakta kuitenkin on, että hallituksella ja eduskunnalla on kaikki valta perua leikkaukset. Nyt on todella tärkeää, että opiskelijoiden viesti kuuluu eduskuntaan, ja siksi kannustamme opiskelijoita ottamaan yhteyttä omiin kansanedustajiinsa ja kertomaan miksi opintotukileikkauksia ei pidä tehdä! Avuksi kokosimme viiden kohdan sähköpostiviestipohjan, jossa voit lähestyä asiaa itsellesi tärkeimmistä näkökulmista. Muista pitää viestisi napakan pituisena. Kansanedustajien yhteystiedot ovat eduskunnan nettisivuilla.

1. Vapaavalintainen ystävällinen tervehdys tai puhuttelu

2. Esittele itsesi lyhyesti, esimerkiksi missä ja mitä opiskelet, ja kerro miksi otit yhteyttä kyseiseen kansanedustajaan.

3. Kerro yhdestä tai useammasta näistä aiheista omasta näkökulmastasi:

  • Miten toimeentulo onnistuu nykyisellä opintotuella? (Pystyykö opintorahalla ja asumislisällä elämään ja onko sinulla ollut vaikeuksia toimeentulon kanssa? Miten täydennät toimeentuloasi? Onko helppo saada töitä kesäksi tai opintojen oheen? Jos käyt töissä, hidastuttaako se opintoja? Jos olet perheellinen, miten tulet toimeen?)
  • Kuinka merkittävä raha esimerkiksi Uusitalon esityksessä opintorahasta vähennettävä 86 euroa kuukaudessa sinulle on? (Mitä vähennys käytännössä tarkoittaisi sinun kohdallasi? Mistä se olisi pois?)
  • Uskallatko ottaa opintolainaa? (Uskotko, että pystyt maksamaan lainan helposti takaisin valmistumisen jälkeen? Miltä tuntuisi, jos joutuisit ottamaan nykyistä enemmän opintolainaa tullaksesi toimeen?)
  • Riittäisikö 45 opintotukikuukautta sinun opintoihisi? (Aiotko esimerkiksi opiskella yli 300 opintopisteen tutkinnon tai käydä vaihdossa, ja miten nämä vaikuttavat opintojen kestoon? Vaikuttaako tukikuukausien määrä kesäopintoihin, ja onko sinun pakko opiskella kesällä? Miten 6 op:n minimivaatimus/kk onnistuu, kun kurssit on rakennettu 5 op:n kokonaisuuksiksi?)

4. Tiivistä loppuun, miksi opintotukileikkaukset ovat mielestäsi huono ajatus ja mitä toivoisit kansanedustajan tässä tilanteessa tekevän.

5. Ystävällisin terveisin N.N.

 

Pohja on saatu Oulun yliopiston ylioppilaskunnalta.