Medlemsservice och -förmåner

Konstuniversitetets studentkår (KonSt) driver sina medlemmars intressen och betjänar dem på många sätt. KonSt bevakar studerandes intressen och rättigheter på Konstuniversitetet och – tillsammans med andra studentkårer – i samhället i stort. KonSt försöker stärka samhörigheten mellan medlemmarna, bl.a. genom att ordna olika evenemang. KonSt stöder också medlemmarnas konstnärliga verksamhet, bl.a. erbjuder studentkåren lokaler för föreställningar och utställningar i Rummet för fri konst, förmedlar jobb genom Konstnärsbanken och ger bidrag för aktiviteter som ökar samhörigheten. I och med att man betalar studentkårsavgiften till KonSt kan man också utnyttja SHVS hälsovårdsservice och Pykälä ry:s rättshjälp. Mera information om tjänsterna finns på denna webbplats.

På varje akademi har KonSt också en lokal, där studerande t.ex. kan läsa tidningar, koka kaffe eller bara vara. I studentkårsrummet i Sibelius-Akademins N-hus (Nervandersgatan 13, 4 vån.) finns också KonSts kansli. På kansliet kan man sköta studentkortsärenden och köpa KonSts egna produkter. Där kan man också hyra PA-utrustning och be om råd om allt som har med studielivet att göra. På kansliet arbetar generalsekreteraren Ville Sinnemäki och sekreteraren för medlemsservice och intressebevakning Hannu Jaakkola.

Studentrabatter

Studerande får ett brett utbud av rabatter genom att visa studentkortet. Till exempel i kollektivtrafik ger HRT, VR och Matkahuolto vanligtvis studerande en rabatt på ca. 40-50% på sina biljetter. Det finns också flera studentrestauranger i storstadsområdet som erbjuder lunch till låga priser.

Förutom kollektivtrafiken och lunchrabatter erbjuder många affärer, tjänster och kulturinstitutioner en mängd olika rabatter för studerande. Dessa studentförmåner och erbjudanden hittar du på Franks webbplats. Nedan finns några val av studentrabatter specifikt på kulturtjänster, men fler fördelar och rabatter uppdateras ständigt på Franks webbplats, så det är värt att kolla in de senaste erbjudandena!

  • Konstuniversitetets egna produktioner är gratis för studerande (exklusive några SibA-konserter): som studerande vid Konstuniversitetet har du rätt till en gratis biljett till evenemangen på Sibelius-Akademin och två gratis biljetter till Teaterhögskolans evenemang. Tillträde till Bildkonstakademins utställningar är alltid gratis och SibAs examina är offentliga och gratis evenemang.
  • Bland musikinstitutioner, t.ex. Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester och Operan erbjuder studentrabatt. Dessutom är övningar i HSO och RSO öppna för SibA-studerande.
  • Teatrarna ger så gott som utan undantag studentrabatter.
  • Nästan alla konstmuseer beviljar studentrabatt. Dessutom, t.ex. inträde till Ateneum, Kiasma, Konstmuseet Sinebrychoff och Helsingfors Konstmuseum är gratis vid vissa tider.
  • Finnkinos biografer erbjuder studerande 10-30 % rabatt, beroende på visningen.
  • Nothandeln Ostinato, som är grundad av konststuderande, ger 10 % rabatt till alla studerande vid Konstuniversitetet.
  • Vandrarhemmen som hör till Suomen hostellijärjestö erbjuder inkvartering och hostellkort till rabatterat medlemspris.
  • Hundratals fler studentrabatter finns på Franks webbplats, t.ex. resor, tidskrifter, kläder, Maccar, hotell och restauranger. Gå och titta!