Kuka voi asettua ehdolle ja miten se tehdään?
Edustajistovaaleissa voivat asettua ehdolle kaikki ylioppilaskunnan jäsenet. Jäseniä ovat kaikki alempaan tai ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin otetut Taideyliopiston opiskelijat (sekä läsnä- että poissaolevaksi ilmoittautuneet) sekä kaikki vapaaehtoisesti TaiYo:n jäseneksi liittyneet ja sen jäsenmaksun maksaneet muut opiskelijat (mm. jatko- ja vaihto-opiskelijat sekä opettajan pedagogisia opintoja suorittavat). Ehdolle asettuminen käy varsin helposti: sinun tarvitsee vain täyttää yksi lomake (ehdokasilmoitus) ja palauttaa se oikeaan paikkaan ke 9.10. klo 12.00 mennessä. Tämän lisäksi voit halutessasi liittyä vaaliliittoon ja olla liittämässä vaaliliittoasi vaalirenkaaseen (näistä tarkemmin alempana), mutta tämä on täysin vapaaehtoista.
Lomakkeet
Ehdokasilmoitus
Vaaliliittosopimus
The alliance agreement
Ehdokasilmoituksen täyttäminen
Tulosta lomake ylläolevan linkin takaa tai hae sellainen oman akatemiasi palautuspisteestä – alla luetelluista lomakkeiden jättöpaikoista siis saa myös tyhjiä lomakkeita. Täytä jokainen kohta Ehdokas-osasta siistillä käsialalla ja allekirjoita lomake. Merkitse rastilla, toimitko itse omana asiahenkilönäsi vai valtuutatko tähän jonkun muun, ja jälkimmäisessä tapauksessa täytä myös asiahenkilön tiedot lomakkeeseen (lue alta tarkemmin, mikä on asiahenkilö). Lomakkeiden tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Ehdokasluettelossa ja muussa tiedotuksessa näkyviä tietoja ovat vain ehdokkaan nimi ja mahdollinen vaaliliitto sekä akatemia ja koulutusohjelma.
Täytettyjen lomakkeiden palauttaminen
Kaikki täytetyt lomakkeet (ehdokasilmoitus, vaaliliittosopimus tai vaalirengassopimus) tulee palauttaa ehdottomasti viimeistään keskiviikkona 9.10. klo 12.00 mennessä (myöhässä palautettuja lomakkeita ei oteta huomioon). Täytettyjä lomakkeita ottavat vastaan seuraavissa paikoissa seuraavat henkilöt (heiltä saa myös tyhjiä lomakkeita):
- Taideyliopiston ylioppilaskunnan toimisto (Nervanderinkatu 13, 4. kerros):
jäsenpalvelu- ja edunvalvontasihteeri Hannu Jaakkola ja pääsihteeri Ville Sinnemäki - Kuvataideakatemian infopiste (Elimäenkatu 25 A, ala-aula):
vahtimestari Jukka Immonen ja toinen vahtimestari - Teatterikorkeakoulun infopiste (Haapaniemenkatu 6, ala-aula):
vahtimestarit Jessica Aaltonen, Joona Meriläinen, Mikko Perttula, Joonas Portti, Teemu Soininen ja Pekka Äijö - Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön toimisto (Kuopionlahdenkatu 23 C):
opintopalvelusihteeri Marjut Tikkanen - Palautus postitse
Osoite: Taideyliopiston ylioppilaskunta / Edustajistovaalit, PL 36, 00097 Taideyliopisto (kuoreen merkintä ”vaaliasiakirja”)
HUOM: Myös postitse lähetettyjen lomakkeiden on oltava perillä 9.10. klo 12.00 mennessä, eli kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Lähettäjä vastaa itse postitse toimitettavien asiakirjojen perille saapumisesta.
Kyse on ihan oikeista vaaleista, joten jokaisen ehdokkaan sitoumus ehdolle asettumisesta, vakuutus vaalikelpoisuudesta ja tieto halukkuudesta liittyä tiettyyn vaaliliittoon tulee varmentaa. Käytössämme ei ole sähköistä varmennusjärjestelmää, ja tästä syystä lomakkeet kerätään paperisina ja allekirjoitettuina. Kirjoitathan selkeällä käsialalla!
Lisätietoa ehdokasilmoituksiin liittyvistä asioista
Mitä ovat vaaliliitto ja vaalirengas?
Ehdokasilmoituslomakkeen lisäksi yllä on tarjolla myös myös vaaliliitto- ja vaalirengassopimusten pohjat. Vaaliliittoon tai -renkaaseen kuuluminen ei ole pakollista, mutta käytännössä se parantaa huomattavasti läpipääsyn mahdollisuuksia. Vaaliliitto on ehdokkaiden muodostama ryhmittymä, johon saa kuulua vähintään 2 ja enintään 15 henkeä. Vaaliliiton tarkoitus on yhdistää jossain määrin samaa arvomaailmaa edustavia ja yhteisiä tavoitteita ajavia ehdokkaita, aivan kuten puolueet kansallisella tasolla. Käytännössä vaaliliittojen vaikutus näkyy vaalien ääntenlaskennassa, jossa ehdokkaan sijoitukseen vaikuttavat vaaliliiton yhteenlaskettu äänimäärä ja sijoitus vaaliliiton sisällä. Vaalirenkaat ovat puolestaan vaaliliittojen yhteenliittymiä, ja myös vaalirenkaan yhteenlaskettu äänimäärä vaikuttaa kaikkien sen liittojen ja niiden ehdokkaiden sijoitukseen.
Miten vaaliliitto/-rengas perustetaan ja miten siihen liitytään?
Vaaliliiton perustaminen on helppoa: liittoon mukaan haluavat ehdokkaat (2-15 kpl) täyttävät yhdessä vaaliliittosopimuksen, valitsevat liitolleen nimen ja asiahenkilön (yhteyshenkilö) ja palauttavat paperin samalla tavoin kuin ehdokasilmoituksenkin. Vaaliliittosopimuksen allekirjoittavat kaikkien liittoon liittyvien ehdokkaiden asiahenkilöt. Jos haluat liittyä vaaliliittoon, ota siis yhteyttä ko. liiton asioita hoitavaan henkilöön ja pidä huoli, että asiahenkilösi allekirjoitus tulee mukaan vaaliliittosopimukseen. Vaalirengas perustetaan samalla tavoin täyttämällä vaalirengassopimus ja palauttamalla se määräaikaan mennessä johonkin lomakkeiden vastaanottopaikoista. Vaalirengassopimukseen tulee siihen kuuluvien liittojen asiahenkilöiden allekirjoitukset. Esimerkiksi kaksi samanhenkistä liittoa voi perustaa vaalirenkaan.
Mikä on asiahenkilö?
Jokaista ehdokasta, vaaliliittoa ja vaalirengasta pyydetään nimeämään itselleen asiahenkilö. Asiahenkilö tarkoittaa henkilöä, joka toimii kyseisen ehdokkaan, vaaliliiton tai -renkaan nimissä ja yhteyshenkilönä ehdokkaiden ja vaalien järjestäjien välillä. Asiahenkilön tärkein funktio on, että yksittäisen ehdokkaan asiahenkilö (ja vain hän) voi liittää ko. ehdokkaan vaaliliittoon, ja vaaliliiton asiahenkilö taas voi liittää ko. vaaliliiton vaalirenkaaseen. Jos siis tiedät jo ehdokasilmoitusta täyttäessäsi että haluat liittyä tiettyyn vaaliliittoon, voi olla kätevää nimetä ko. vaaliliiton asioita hoitava henkilö saman tien omaksi asiahenkilöksesi – näin sinun ei enää erikseen tarvitse allekirjoittaa vaaliliittosopimusta, vaan asiahenkilö voi tehdä sen puolestasi. Ehdokas voi kuitenkin vallan hyvin toimia myös itse omana asiahenkilönään, ja usein se onkin kaikkein näppärin vaihtoehto (tällöin ehdokas vain joutuu vielä itse allekirjoittamaan erikseen vaaliliittosopimuksen, jos haluaa liittyä vaaliliittoon). Vaaliliiton puolestaan kannattaa valita asiahenkilö esim. liiton omien ehdokkaiden joukosta, ja vaalirenkaan taas jonkin ko. renkaaseen kuuluvan liiton ehdokkaiden joukosta (esim. jonkin liiton asiahenkilö voi olla myös vaalirenkaan asiahenkilö).
Voiko ehdokkuuden myöhemmin perua?
Ehdokasasettelun päätyttyä alustava ehdokaslista julkaistaan torstaina 10.10. näillä nettisivuilla sekä ilmoitustauluilla joka kampuksella. Tämän jälkeen äänioikeutetut voivat viikon ajan tehdä siihen korjauspyyntöjä, ja tässä vaiheessa myös kaikilla ehdokasilmoituksen jättäneillä on vielä mahdollisuus pyytää ehdokkuutensa perumista. Korjauspyynnöt lähetetään sähköpostitse osoitteeseen taiyo-paasihteeri (at) uniarts.fi viimeistään torstaina 17.10. klo 16.00 mennessä. Kun korjauspyynnöt on käsitelty, lopullinen ehdokaslista julkaistaan perjantaina 18.10. eikä siihen enää tämän jälkeen voi tehdä muutoksia.
More information
Vaalityöntekijä Maria Valkeavuolle (maria.valkeavuolle (at) uniarts.fi, puh. 040 846 3357)
Pääsihteeri Ville Sinnemäki (taiyo-paasihteeri (at) uniarts.fi, puh. 040 710 4296)