Kohtelethan minua hyvin! – asiallisen kohtelun huoneentaulu

Taideyliopiston ylioppilaskunta on koonnut Kohtelethan minua hyvin! -huoneentaulun, joka on suunnattu yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille. Huoneentaulu on eräänlainen toivelista, jonka tarkoituksena on koota samaan paikkaan yleispätevä standardi siitä, miten opiskelijoita tulisi kohdella. Huoneentaulussa pyydetään mm. tunnistamaan huumorin rajat ja kulttuurisidonnaisuudet sekä näkemään opiskelijat tasa-arvoisina neuvottelijoina ja asiantuntijoina. Huoneentaulussa myös toivotaan, että ihmisiä ei eroteltaisi sukupuolen perusteella, erilaisuus nähtäisiin positiivisena ja kenellekään ei vihjailtaisi seksuaalisesti.

Huoneentaulun kokoamista varten ylioppilaskunta järjesti viime vuoden lopulla tilaisuuden, johon kutsuttiin kaikki opiskelijat keskustelemaan epäasiallisesta kohtelusta. Paikalle saapuneilla oli joko omakohtaisia kokemuksia asiasta tai tietoa tapauksista omissa akatemioissa. Keskustelun pohjalta TaiYo:n vuoden 2016 puheenjohtaja Piia Peltola kokosi alustavan huoneentaulun, joka sittemmin muokattiin lopulliseen asuunsa opiskelijoiden hyvinvointityöryhmässä käydyn keskustelun jälkeen.

“Saimme joulukuussa aikaan kattavan keskustelun siitä, mitkä asiat ovat akatemioissa eniten rempallaan. Tärkeimpiä ja isointa keskustelua aiheuttavia lienevät taideopetuksen yhteydessä kohdat, joissa toivotaan, ettei opetus menisi opiskelijan henkilöön ja että opettavassa työssä olevilla olisi jonkinlainen pedagoginen osaaminen hallussa”, Piia Peltola kertoo.

Epäasiallinen kohtelu ja taideopetuksen eettisyys ovat ylioppilaskunnassa jatkuvia keskustelunaiheita, mutta erityisen sysäyksen keskustelutilaisuuden järjestämiseen ja huoneentaulun kokoamiseen antoivat viime vuonna rehtorin kyselyssä esiin nousseet huolestuttavat kokemukset. Huoneentaulu on saanut Taideyliopistossa erittäin positiivisen vastaanoton, ja sen tarkempia jalkauttamisen tapoja pohditaan sekä yliopistossa että ylioppilaskunnassa.

Huoneentaulu löytyy kokonaisuudessaan here.

NOTE: Tämä ylioppilaskunnan vuonna 2017 julkaisema asiallisen kohtelun huoneentaulu on eri dokumentti kuin Taideyliopiston vuonna 2020 julkaisema samanniminen toimintaohje ristiriitatilanteiden ja epäasiallisen kohtelun varalle.