Årsfesten

TaiYo 10 -årsfesten 22.4.2023

Konstuniversitetets studentkår firar 10-årsjubileum den 22.4.2023 på Teaks Torg. Det årliga firandet kombinerar en akademisk bordsfest med en mer informell födelsedagsfest. Prologen, eller cocktailtillställningen, börjar klockan 16 och första akten av bordsfesten klockan 17. Födelsedagsfesten börjar klockan 21. Priset för bordsfestens supékort är 75 euro för KonSts medlemmar och 85 euro för andra. Du kan också köpa en supportbiljett för 100 euro. Supékortet inkluderar en biljett till födelsedagsfesten. Priset på födelsedagsfesten är 5 euro för TaiYo-medlemmar och 10 euro för andra. 

 

Lipunmyynti TaiYo 10 -synttäribileisiin on nyt auki Kide.app-sovelluksessa. Linkki lipunmyyntiin: TaiYo10 -synttäribileet! (kide.app)

Biljettsläppet för TaiYo 10 -årsfesten är 27.3 och biljettköpet sker via Kide.app. Länk till biljettförsäljningen: https://kide.app/events/1c4e8dd1-c043-41f5-824a-024047fa4dab

 

 

Vad består TaiYo10 -festen av?

TaiYo10 årliga firande kombinerar en akademisk bordsfest med den legendariska födelsedagsfesten den här gången! TaiYo arrangerar årsfesten i form av en akademisk bordsfest för tredje gången och kvällen kröns med den legendariska födelsedagsfesten efter bordsfesten. Du kan välja om du vill delta i bordsfesten, födelsedagsfesten - eller båda!

Årsfesten, både den akademiska bordsfesten och födelsedagsfesten, organiseras på Teaterhögskolans Torg (Aspnäsgatan 6). 

Torget ligger på första våningen i Teaterhögskolans byggnad och har fri tillgång. I lokalen finns också en könsneutral tillgänglighetsanpassad toalett. Vi kommer att informera dem som har registrerat mer detaljerade ankomstinstruktioner.

 

Vad händer under bordsfesten?

Bordsfesten börjar med en prolog, dvs. en cocktailtillställning, dit alla gäster är välkomna och där vi avnjuter en gemensam fördrink. Under prologen kan intressegrupper, samarbetspartners och till exempel ämnesföreningar framföra sina hälsningar till studentkåren. De, som framför en hälsning önskas att komma på plats direkt då prologen börjar. För övrigt består prologen av fritt mingel före vi går till bords. 

Prologen avslutas med att går till bords inför första akten, förrätten. Evenemangsutrymmet har en bordsplaceringskarta och placeringskort finns på borden. Kartan och placeringskorten är till för att hjälpa dig hitta till din egna plats. Under bordsfesten äter vi och dricker vi, sjunger samt njuter av tal och andra uppträdanden. Du får stiga upp från bordet också utanför pausen, men vi önskar att du inte gör det under uppträdanden, tal eller sånger. 

Sångerna som sjungs på årsfesten finns i ett sånblad som vi kallar librettot och detta sångblad delas ut till alla festdeltagare. Sångerna är till mesta dels bekanta melodier med nya texter. Årsfesten har en sångledare som börjar sångerna. Om du vill önska en sång eller hålla en kort taltur kan du tala med sångledaren. Efter varje sång skålar vi först snett till höger, sedan snett till vänster och till sist framåt, varefter man dricker ur drycken. 

Efter tredje akten, efterrätten, börjar efter en kort nedmonteringspaus det legendariska födesledagspartyt. Födelsedagspartyt firas i samma utrymme.

Hur årsfesten framskrider:

  • Prolog (cocktailtillställning, hälsningar från sammarbetspartners)
  • Första akten (förrätten: mat, dryck, alltsång, tal och uppträdanden)
  • Andra akten (huvudrätt: mat, dryck, allsång, tal och uppträdanden)
  • Paus
  • Tredje akten (efterrätten: mat, dryck, allsång och uppträdanden)
  • Födelsedagsparty!

 

Vad händer under födelsedagspartyt?

Den legendariska födelsedagsfesten startar på Teaks torg omedelbart efter att den akademiska bordsfesten slutar klockan 21.  Födelsedagsfesten bjuder på uppträdanden, akademiöverskridande festande och såklart gnistrande feststämning! 
Inträde till födelsedagspartyt kostar 5€ för KonSt:s medlemmar, 10€ för andra.

 

Klädkoden?

Klädkoden för den akademiska bordsfesten är högtidsklädsel med akademiska ordnar eller annan festlig klädsel. Vad betyder detta? 

Årsfesten är studentkårens finaste och mest värdefulla fest, men vi vill inte att någon ska missa evenemanget på grund av klädkoden. Om du har eller alltid har velat bära en aftonklänning, lång klänning eller frack, är det precis rätt fest för det! Men på TaiYos årsfest är det också helt lämpligt att bära till exempel en festlig jumpsuit, en mörk kostym eller en kortare klänning än full längd. Så vi hoppas att gästerna klär sig festligt, men alla kan själva bestämma hur! Som Konstuniversitetets studentkår värdesätter vi också kreativitet och originalitet. Den lämpliga friheten sträcker sig också till accessoarer, frisyrer och till exempel skor! Ta gärna inspiration till din klädsel från årets tema, Våren!

Akademiska ordnar är till exempel förtjänsttecken och utmärkelser som delas ut av studentkårer eller organisationer med anknytning till universitetssamfundet och som vanligtvis delas ut för förtjänstfullt arbete för gemenskapen. Alla nuvarande och tidigare medlemmar och anställda i TaiYo får använda studentkårens band, som kan köpas från TaiYos kontor. TaiYos band kan användas efter eget val antingen långt från ena axeln ner eller vikas till en rosett eller på något annat värdefullt sätt. 

Närmare anvisningar om användningen av bandet finns i TaiYos stadgar om studentkårens emblem i kapitel III: https://taiyo.fi/wp-content/uploads/2015/01/tunnusohjesc3a4c3a4ntc3b6-250913.pdf

Födelsedagsfestens Klädkoden är "kom som du är". Så vad betyder detta? Aftonklänning, paljettbyxor eller träningsbyxor – ta på dig festkläder som du tycker bäst om och kom som du är! Vårens tema kan implementeras i kläder och bara fantasin sätter gränser. 

 

Vad består den akademiska bordsfestens pris av?

Priset för TaiYos årsfests akademiska bordsfest är 75 euro för TaiYo-medlemmar och 85 euro för andra festgäster. Syftet med det årliga firandet är inte att göra vinst, utan bara att täcka kostnaderna för att organisera festen. Intäkterna från deltagaravgifterna för det årliga firandet används för att betala för: 

  • en trerättersmiddag från en restaurang inkluderande dryck för alla deltagare
  • Ersättning till artister samt ljud- och ljustekniker 
  • andra möjliga kostnader, till exempel relaterade till dukning och dekorationer 

Målet är att hålla priset på årsfirandet så lågt som möjligt för medlemmarna, så att så många som möjligt har möjlighet att delta i årsfirandet om de så önskar. Vi strävar också efter att vår årsfestkultur ska vara sådan att deltagarna inte ådrar sig några andra kostnader utöver deltagaravgiften, till exempel att köpa kläder enligt en strikt klädkod.