Studentkort

Med studentkortet kan du bevisa att du är studerande och på så sätt få tillgång till SHVS tjänster och få studentrabatt, bl.a. i studentrestaurangerna, på VR:s och Matkahuoltos biljetter och i hundratals kulturinstitutioner och affärer överallt i Finland.

Studentkort för medlemmar i Konstuniversitetets studentkår levereras av Frank. Förutom själva kortet erbjuder Frank också en förmånstjänst för studerande: Frank förhandlar fram skräddarsydda, fantastiska rabatter för universitets- och yrkeshögskolestuderande och gymnasieelever, på allt från Maccar till försäkringar och från dagstidningar till mobilanslutningar. Tack vare de förmånerna kan du spara många slantar varje år!

Du kan beställa antingen ett traditionellt studentkort i plast eller ett digitalt kort, och med betalegenskaper eller utan. Mot extra avgift kan kortet dessutom fungera som internationellt ISIC-kort, vilket ger studentrabatter runtom i världen. Priserna för olika kortalternativ varierar beroende på egenskaperna (vissa är också helt gratis!), och aktuell information om tillgängliga kortalternativ och deras priser finns alltid på www.frank.fi/sv/studentkort.

Forskarstuderande har ett eget kort, som ger inte rätt till rabatt på VR och Matkahuolto och inte heller rätt att utnyttja SHVS tjänster. Dessutom har den FPA-stödda studentlunchen ett annat pris än för grundexamensstuderande. Aktuell information om tillgängliga kortalternativ för forskarstuderande och deras priser finns på www.frank.fi/sv/forskarstuderandekort.

Såhär beställer du studentkortet

Du beställer och betalar kortet elektroniskt på www.frank.fi. Där finns också mera info om olika kortalternativen samt aktuell information om Franks studentrabatter och -förmåner.

 1. För att kunna beställa kortet behöver du följande saker:
  • Ett digitalt foto, motsvarande passfoto. Fotot måste vara i jpeg-format, fyrkantig och färgad.
  • Ett fungerande betalningsmedel, om du beställer ett kort som kostar nånting. Kortet kan betalas med alla vanligaste betalningskort (debet och kredit) men tyvärr inte med nätbankskoder.
  • För att kunna beställa studentkortet måste du vara närvaroanmäld och ha betalt studentkårens medlemsavgift.
  • För kort med betalegenskaper krävs ett finländskt personnummer. Om du inte har ett finländskt personnummer måste du ordna en tid hos Danske Bank för att kunna beställa studentkortet med betalegenskaper. För kort utan betalegenskaper krävs studentnummer, som du kan kontrollera på studentservicen på din akademi eller på KonSts kansli.
 2. Gå till adressen www.frank.fi/sv/studentkort och gör beställningen enligt anvisningarna på webbplatsen.
 3. Du kan använda Frank App genast efter beställningen (i början av läsåret kan det förekomma lite fördröjning). Plastkortet skickas direkt hem till dig 2-3 veckor från det att beställningen gjorts.
 4. Plastkortet är inte i kraft och kan inte användas förrän det har fått en giltig läsårsdekal. Gå alltså till studentkårens kansli efter en dekal.

Om du har frågor om studentkortet kan du söka efter svar på Franks FAQ-sida. Du kan naturligtvis också kontakta KonSts kansli (tfn 040 710 4298, taiyo@uniarts.fi) ellet Franks kundtjänst (info@frank.fi).

Läsårsdekaler

Giltiga läsårsdekaler för studentkortet får man från och med 1.8 på KonSts kansli under dess öppettider. Kansliets öppettider kan man kolla på sidan Kontakt. I början av hösten finns det dessutom separata utdelningspunkter på Bildkonstakademin och Teaterhögskolan; deras öppettider finns också på sidan Kontakt.

Nya studerande

För nya studerande är det bara möjligt att beställa ett kort efter att universitetet har haft tid att föra in alla nya studerandes uppgifter i universitetets studentregister, i praktiken vanligtvis ca. 10.8. Kom ihåg att studentkortet i plast inte är i kraft innan det har försetts med läsårsdekal, så glöm inte hämta dekalen på KonSts kansli!

Gamla studentkort

Gamla Lyyra- och Antennakorten som var i bruk före 2013 fungerar fortfarande i många ställen, men vi kan inte garantera att de fortfarande accepteras överallt. Ingen måste byta ut sitt kort, utan närvaroanmälda studentkårsmedlemmar får läsårsdekaler på sina gamla kort precis som förr. Men om du vill utnyttja alla möjliga studentförmåner, rekommenderar vi att beställa ett nytt, mångsidigare kort via Frank.