Studentkort

Med studentkortet kan du bevisa att du är studerande och på så sätt få tillgång till SHVS tjänster och få studentrabatt, bl.a. i studentrestaurangerna, på VR:s och Matkahuoltos biljetter och i hundratals kulturinstitutioner och affärer överallt i Finland.

Studentkort för medlemmar i Konstuniversitetets studentkår levereras av Frank. Förutom själva kortet erbjuder Frank också en förmånstjänst för studerande: Frank förhandlar fram skräddarsydda, fantastiska rabatter för universitets- och yrkeshögskolestuderande och gymnasieelever, på allt från Maccar till försäkringar och från dagstidningar till mobilanslutningar. Tack vare de förmånerna kan du spara många slantar varje år!

Du kan beställa ett studentkort antingen med betalegenskaper eller utan, eller som ett inhemskt eller internationellt kort. Forskarstuderande har ett eget kort. Mot extra avgift kan kortet dessutom fungera som internationellt ISIC-kort, vilket ger studentrabatter runtom i världen. Kortalternativen är:

Studentkort med betalegenskaper (pris 15,10 €)
 • Kortet fungerar både som traditionellt studentkort och som betalkort. Du kan alltså både bevisa att du är studerande (och få alla studentrabatter) och betala dina inköp med samma kort. Med kortet kan du betala i alla affärer som tar MasterCard och dessutom kan du lyfta kontanter runtom i världen. Kortet är avsett för grundexamensstuderande.
 • Med kortet kan du betala på traditionellt sätt med chip och dessutom kan du göra kontaktlösa betalningar.
 • Kortet fungerar enligt prepaid-principen, man laddar alltså in pengar i förväg
  • Alla transaktioner görs via tjänsten ”Elisa Lompakko” som du registrerar dig för samtidigt som kortet beställs.
  • Kortet kan användas när du har aktiverat det i ”Elisa Lompakko” och överfört pengar dit.
 • Dessutom kan kortet fungera som ISIC-kort (mot extra avgift på 15 €). Då fungerar det också som ett internationellt studentkort, så du kan bevisa din studentstatus runtom i världen och få rabatter i mer än 120 länder.
 • För att kunna beställa kortet måste du ha finländskt personnummer och ett finländskt telefonnummer.
 • Kortet skickas hem till dig per post.
Studentkort utan betalegenskaper (pris 15,10 €)
 • Ett studentkort av äldre typ för grundexamensstuderande. Med det kan du bevisa att du är studerande och få alla studentrabatter.
 • För att beställa kortet behöver du inte något finländskt personnummer, bara ditt eget studentnummer.
 • Kortet kan inte förses med ISIC-egenskap. Du kan beställa ett separat ISIC-kort på Kilroy.
 • Kortet levereras till studentkårens kansli.
Studentkort för forskarstuderande och deltidsstuderande (pris 15,10 €)
 • Ett grönt kort, för forskarstuderande och dem som studerar på deltid. Kortet berättigar till studentrabatter avsedda för dessa studentgrupper. Kortet ger inte rätt till rabatt på VR och Matkahuolto och inte heller rätt att utnyttja SHVS tjänster. Dessutom har den FPA-stödda studentlunchen ett annat pris än för grundexamensstuderande.
 • Kortet kan inte förses med ISIC– eller betalegenskaper.
 • Kortet levereras till studentkårens kansli.

Såhär beställer du studentkortet

Du beställer och betalar kortet elektroniskt på www.frank.fi. Där finns också aktuell information om Franks studentrabatter och -förmåner.

 1. För att kunna beställa kortet måste du ha ett digitalt foto, motsvarande passfoto, och kunna betala kortet samtidigt som du beställer det (med nätbankskoder eller kreditkort) – om du har problem med något av betalningssätten ska du ta kontakt med studentkårens kansli. För kort som fungerar som betalkort krävs ett finländskt personnummer, för kort utan betalegenskaper krävs studentnummer (på Bildkonstakademin: studentkortets nummer). Studentnumret kan du kontrollera på studentservicen på din akademi, eller på KonSts kansli. Kortet kostar 15,10 € (internationellt ISIC-kort 30,10 €).
 2. Gå till adressen www.frank.fi och gör beställningen enligt anvisningarna på webbplatsen. När du har gjort din beställning får du en uppföljningslänk, där du kan följa med hur din beställning framskrider.
 3. Om du har beställer ett studentkort utan betalegenskaper anländer det till studentkårens kansli ca 3–4 dagar från det att kortet enligt uppföljningslänken är ”under leverans”. Ta med identitetsbevis då du går efter kortet.
  Om du har beställt ett kort som fungerar som betalkort skickas det direkt hem till dig. OBS! Kortet är inte i kraft och kan inte användas förrän det har fått en giltig läsårsdekal. Gå alltså till studentkårens kansli efter en dekal. Du behöver identitetsbevis när du för första gången ska avhämta en läsårsdekal till ett nytt kort.
 4. Kortet borde vara klart 3 veckor från det att beställningen gjorts (i allmänhet går det snabbare om det beställs under andra tider än terminens början). Om du har frågor om kortbeställningen eller om något är oklart är det bäst att kontakta Elisas kundtjänst på numret 010 2662 000 må–fre 8–19, lö 10–16.30; spärrning av kort 24h (pris 0,084€/samtal + 0,06€/min, per mobil 0,17€/min).

Om du har frågor om studentkortet ska du kontakta KonSts kansli (tfn 040 710 4298, taiyo-toimisto (at) uniarts.fi).

Sedan sommaren 2013 är det alltså Frank som levererar alla nya studentkort åt studerande vid Konstuniversitetet, man kan inte längre beställa de gamla Antennakorten som använts på Bildkonstakademin och Teaterhögskolan. Ingen måste dock byta ut sitt kort, utan alla gamla kort fungerar fortfarande och närvaroanmälda studentkårsmedlemmar får läsårsdekaler på sina kort precis som förr. Gamla studerande kan förstås byta ut sitt kort mot ett nytt, mångsidigare kort via Frank.

Läsårsdekaler

Giltiga läsårsdekaler för studentkortet får man från och med 1.8 på KonSts kansli under dess öppettider. Kansliets öppettider kan man kolla på sidan Kontakt. I början av hösten (24.8–7.9) finns det dessutom separata utdelningspunkter på Bildkonstakademin och Teaterhögskolan; deras öppettider finns också på sidan Kontakt.

Nya studerande

I allmänhet tar det längre tid att leverera studentkort till nya studerande, eftersom det tar tid innan deras uppgifter har förts in i universitetets studentregister. Kom ihåg att studentkortet inte är i kraft innan det har försetts med läsårsdekal. Om du har beställt ett kort som fungerar som betalkort och har fått det hemskickat per post ska du komma ihåg att hämta en läsårsdekal på KonSts kansli!