Studentkort

Med studentkortet kan du bevisa att du är studerande och på så sätt få tillgång till SHVS tjänster och få studentrabatt, bl.a. i studentrestaurangerna, på VR:s och Matkahuoltos biljetter och i hundratals kulturinstitutioner och affärer överallt i Finland.

Studentkort för medlemmar i Konstuniversitetets studentkår levereras av Frank. Förutom själva kortet erbjuder Frank också en förmånstjänst för studerande: Frank förhandlar fram skräddarsydda, fantastiska rabatter för universitets- och yrkeshögskolestuderande och gymnasieelever, på allt från Maccar till försäkringar och från dagstidningar till mobilanslutningar. Tack vare de förmånerna kan du spara många slantar varje år!

Du kan beställa antingen ett traditionellt studentkort i plast eller ett digitalt kort, eller med betalegenskaper eller utan. Mot extra avgift kan kortet dessutom fungera som internationellt ISIC-kort, vilket ger studentrabatter runtom i världen. För grundexamensstuderande (som avlägger kandidat- eller magisterexamen) är kortalternativen följande:

 • Student MasterCard Debet studentkort (0 €)
 • Studentkort i plast utan betalegenskaper (16,10 €)
 • Digitalt studentkort Frank App (0 €)
 • Alla tre alternativen kan dessutom fungera som internationellt ISIC-kort, så du kan bevisa din studentstatus runtom i världen och få rabatter i mer än 120 länder (extra avgift 15 € / 5 år i plastkorten och 3 € / år i Frank App)
 • Mera info om olika alternativen på www.frank.fi/sv/studiekort

Forskarstuderande har ett eget kort, som ger inte rätt till rabatt på VR och Matkahuolto och inte heller rätt att utnyttja SHVS tjänster. Dessutom har den FPA-stödda studentlunchen ett annat pris än för grundexamensstuderande.  För forskarstuderande är kortalternativen följande:

 • Student MasterCard Debet studentkort för forskarstuderande med ISIC-licens (15 €)
 • Studentkort i plast för forskarstuderande utan betalegenskaper (16,10 €), tillgänglig också med ISIC-licens (extra avgift 15 € / 5 år)
 • Digitalt studentkort Frank App (0 €), tillgänglig också med ISIC-licens (extra avgift 3 € / år)
 • Mera info om olika alternativen på www.frank.fi/sv/studiekort_doktorand

Såhär beställer du studentkortet

Du beställer och betalar kortet elektroniskt på www.frank.fi. Där finns också mera info om olika kortalternativen samt aktuell information om Franks studentrabatter och -förmåner.

 1. För att kunna beställa kortet behöver du följande saker:
  • Ett digitalt foto, motsvarande passfoto. Fotot måste vara i jpeg-format, fyrkantig och färgad.
  • Ett fungerande betalningsmedel, om du beställer ett kort som kostar nånting. Kortet kan betalas med alla vanligaste betalningskort (debet, kredit och electron) men tyvärr inte med nätbankskoder.
  • För kort med betalegenskaper (och för tillfället också för Frank App) krävs ett finländskt personnummer. För kort utan betalegenskaper krävs studentnummer, som du kan kontrollera på studentservicen på din akademi eller på KonSts kansli.
  • För att kunna beställa studentkortet måste du vara närvaroanmäld och ha betalt studentkårens medlemsavgift.
 2. Gå till adressen www.frank.fi/sv/studiekort och gör beställningen enligt anvisningarna på webbplatsen.
 3. Du kan använda Frank App genast efter beställningen (i början av läsåret kan det förekomma lite fördröjning). Plastkortet skickas direkt hem till dig 2-3 veckor från det att beställningen gjorts.
 4. Plastkortet är inte i kraft och kan inte användas förrän det har fått en giltig läsårsdekal. Gå alltså till studentkårens kansli efter en dekal. Du behöver identitetsbevis när du för första gången ska avhämta en läsårsdekal till ett nytt kort.

Om du har frågor om studentkortet kan du söka efter svar på Franks FAQ-sida. Du kan naturligtvis också kontakta KonSts kansli (tfn 040 710 4298, taiyo@uniarts.fi) ellet Franks kundtjänst (info@frank.fi).

Läsårsdekaler

Giltiga läsårsdekaler för studentkortet får man från och med 1.8 på KonSts kansli under dess öppettider. Kansliets öppettider kan man kolla på sidan Kontakt. I början av hösten (23.8–6.9) finns det dessutom separata utdelningspunkter på Bildkonstakademin och Teaterhögskolan; deras öppettider finns också på sidan Kontakt.

Nya studerande

I allmänhet tar det längre tid att leverera studentkort till nya studerande, eftersom det tar tid innan deras uppgifter har förts in i universitetets studentregister. Kom ihåg att studentkortet i plast inte är i kraft innan det har försetts med läsårsdekal, så glöm inte hämta dekalen på KonSts kansli!

Gamla studentkort

Gamla Lyyra- och Antennakorten som var i bruk före 2013 fungerar fortfarande i många ställen, men vi kan inte garantera att de fortfarande accepteras överallt. Ingen måste byta ut sitt kort, utan närvaroanmälda studentkårsmedlemmar får läsårsdekaler på sina gamla kort precis som förr. Men om du vill utnyttja alla möjliga studentförmåner, rekommenderar vi att beställa ett nytt, mångsidigare kort via Frank.